Pak van mijn hart

Wakker worden, het is 2014

  • Datum 23-10-2014
  • Auteur
  • Gerelateerde Films Pak van mijn hart
  • Regie
    Kees van Nieuwkerk
    Te zien vanaf
    01-01-2014
    Land
    Nederland
  • Deel dit artikel

Naast alle discussie over Zwarte Piet dreigt Sinterklaas in de romcom Pak van mijn hart ook nog eens plaats te moeten maken voor een hippe variant van de Kerstman.

"Jullie aanbidden een blanke man met een rode mijter en een staf?" Die ook nog eens "een stelletje zwarte slaven" voor zich laat werken? De zwarte Amerikaanse eigenaar van het frisdrankmerk Santaman Cola kan niet geloven dat er in Nederland zo’n bizar feest wordt gevierd. Hoog tijd om Sinterklaas te verdrijven met zijn commerciële frisdrankvariant van de Kerstman, een hunk in een hippe mantel vergezeld door een roedel cheergirls.
Een Nederlandse marketeer wordt ingeschakeld om de klus te klaren. Tijdens haar werk ontmoet ze twee broers, die een kledingverhuurzaak runnen. De zaak is eigenlijk van hun vader, maar die zit in het gekkenhuis, omdat hij denkt dat hij Sinterklaas is. Dat deze man gespeeld wordt door oer-Sinterklaas Bram van der Vlugt is grappig. Nee, Pak van mijn hart is geen kinderfilm over Sinterklaas, maar een romcom tegen het decor van het Sinterklaasfeest. Beter goed gejat dan slecht gemaakt, zullen scenarist Jacqueline Epskamp en regisseur Kees van Nieuwkerk (Sterke verhalen) hebben gedacht. Hádden ze maar goed gejat, want Pak van mijn hart wordt nooit zo innemend als Alles is liefde, dat weer jatwerk was van het Engelse Love Actually.
De belangrijkste romcomwet is dat je de personages het allerbeste in de wereld — elkaar — gunt. Je moet ze leuk vinden, misschien zelfs een beetje verliefd op ze zijn. Daarvan is geen sprake in Pak van mijn hart. Van de twee broers speelt Benja Bruijning de losbol, die we kennen van Alles is familie — ook een film waar de makers goed naar hebben gekeken — en Fedja van Huêt het serieuze type, dat door zijn vrouw (Halina Reijn) op straat is gezet, maar die haar terug wil. Chantal Janzen is de marketeerbitch die moet ontdooien. De kijker vindt het al snel allemaal best. Laat die egocentrische personages het lekker zelf uitzoeken!
Tot zover de romantiek. Wie over dit gebrek heenstapt, stuit op een ander probleem. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Pak van mijn hart doen denken aan prefeministische tijden: de mannen handelen, de vrouwtjes wachten af tot het mannetje hen ziet staan. En offeren dan meteen hun carrière voor hem op. Hoe belegen willen we het hebben? De ene broer gaat de andere op leven en dood te lijf, omdat zijn ex hem heeft gekust. Ja, het staat er goed: zijn ex. Sinds wanneer gaat een ex-man over wie zijn ex-vrouw mag kussen? In welke tijd zijn we beland? Hallo, wakker worden, het is 2014!

Jos van der Burg