Mr. and Mrs. Smith

Kibbelende killers

Mr. and Mrs. Smith

In een hoogst vermakelijke serieversie van spionnenkomedie Mr. and Mrs. Smith blijken Donald Glover en Maya Erskine meer dan waardige opvolgers van Brad Pitt en Angelina Jolie.

We zien het de laatste jaren vaker en vaker: populaire films die worden omgevormd tot serie. Streamingdiensten zijn immer hongerig naar content, en dan is het handig als het publiek al bekend is met een titel.

Soms pakte dat voortreffelijk uit (zie bijvoorbeeld Fargo of Ash vs Evil Dead), maar vaker bleek de ‘verserieïng’ van geliefde films een pijnlijke miscalculatie. Er waren maar weinig fans voor series als American Gigolo, Let the Right One In of Fatal Attraction, om maar eens wat recente voorbeelden te noemen.

Maar wat nu als je een vrij matige film als uitgangspunt neemt voor een serie? Dat experiment zien we in het achtdelige Mr. and Mrs. Smith, een Prime Video-serie die losjes gebaseerd is op de gelijknamige spionagekomedie uit 2005. Die film had een vrij verwaarloosbare plot (een uitgeblust huurmoordenaarskoppel moet ineens jacht maken op elkaar), maar bleef vooral hangen in het culturele geheugen omdat hoofdrolspelers Brad Pitt en Angelina Jolie op de set stapelverliefd werden op elkaar, tot genoegen van de roddelpers; de term ‘Brangelina’ was geboren.

Een kleine twintig jaar na die hype werd Atlanta-bedenker Donald Glover gevraagd of hij misschien interesse had om die film een frisse, eigentijdse draai te geven in de vorm van een dure Amazon-serie. Dat zou hij in eerste instantie samen doen (en spelen) met Fleabag-ster Phoebe Waller-Bridge, maar ‘creatieve verschillen’ leidden er uiteindelijk toe dat zij uit het project stapte. Dat had de doodsteek kunnen betekenen voor de productie, maar Waller-Bridge werd waardig vervangen door de geweldige Maya Erskine (bekend van de komische cultserie Pen15).

Als de film Mr. and Mrs. Smith ergens om herinnerd wordt, is het de chemie tussen de hoofdrolspelers, en in de serieversie komt dat misschien nog wel beter tot zijn recht. Glover en Erskine spelen hier ‘John en Jane Smith’ (niet hun echte namen, uiteraard), twee aspirant-spionnen die gerekruteerd worden door een mysterieuze organisatie die hen de hele wereld over stuurt om (rot)klusjes op te knappen. Om alles praktisch te laten verlopen, moeten ze (gedwongen) samenwonen in een jaloersmakend duur appartement in New York. Hoewel hun chemie vanaf de eerste seconde van het scherm spat, maken ze zichzelf in eerste instantie wijs dat ze heus niet met elkaar naar bed gaan. Uiteraard houden ze dat in de praktijk nog geen twee afleveringen vol.

Elke aflevering van Mr. and Mrs. Smith draait om een belangrijk schakelmoment binnen een relatie: een eerste date; de eerste vakantie samen; het grote vraagstuk ‘kinderen of niet’. Die relatieperikelen worden efficiënt verweven met allerlei spionageavonturen, met in elke aflevering een nieuwe zaak én een roedel steracteurs (Paul Dano, Michaela Coel, John Turturro en vele anderen). Bij al die avonturen doemt gaandeweg steeds meer de vraag op of John en Jane eigenlijk wel goed zijn in hun vak. Als ze in de vierde aflevering ‘toevallig’ een ander spionnenstel (heerlijke rollen van Wagner Moura en Parker Posey) treffen, gaan er bijvoorbeeld helemaal geen alarmbellen rinkelen.

Maar juist dat geklungel en gekibbel maakt Mr. and Mrs. Smith een fijne, aanstekelijke spionageserie, die soms meer lijkt op een variatie op Scenes from a Marriage dan op een actierijk spektakelstuk. Vooral in de tweede helft van het seizoen wordt de focus steeds meer verlegd naar de vraag of de relatie tussen John en Jane überhaupt kans van slagen heeft. Opvallend is bijvoorbeeld een aflevering die geheel in het teken staat van sessies bij een relatietherapeut (gespeeld door Sarah Paulson). In flashbacks komt weliswaar nog een beetje actie langs, maar vanaf dat punt wordt de serie steeds meer een drama over een relatie die dreigt te stranden door een hoge werkdruk en een behoorlijk gevaarlijke levensstijl.

Pas in de slotaflevering, die bewust veel ruimte laat voor een vervolg (in wat voor vorm dan ook) wordt teruggegrepen op de originele Brangelina-film. Maar tegen die tijd heeft Mr. and Mrs. Smith die film allang doen vergeten. Move over, Brad en Angelina. De nieuwe Mr. and Mrs. Smith blijken véél leuker.


Mr. and Mrs. Smith is sinds 2 februari 2024 te zien op Prime Video.