Glass Onion: A Knives Out Mystery

Move fast and break things

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Dat Glass Onion vlijmscherpe kritiek uit op de allerrijksten maakt dit uitbundige moordmysterie niet minder hilarisch en onvoorspelbaar.

De beste moordmysteries hebben iets te zeggen over de wereld buiten het landhuis waarin de moord plaatsvindt. Het zijn de tegenstrijdige belangen van mensen uit allerlei uithoeken, met uiteenlopende achtergronden, die voor de meeste spanning en intrige zorgen; de moord is slechts de lont in het kruitvat.

Dit was de kracht van Knives Out (2019), geschreven en geregisseerd door Rian Johnson, dat via een bizarre moord in een rijke familie gebaarde naar de wreedheid en bekrompenheid van wit Amerika. Het vervolg Glass Onion speelt zich af op het privé-eiland van de steenrijke tech-ondernemer Miles Bron (Ed Norton), dat onvermijdelijk wordt opgeschud door moord en intrige. Wederom bevindt de ouderwetse detective Benoit Blanc (de altijd speelse Daniel Craig) zich in het midden van het raadsel. En wederom is de moord aanleiding om te graven in de kwalen van onze samenleving.

Glass Onion moet een paar grote sprongen nemen om op gang te komen, en de onderlinge spanning is niet zo groot als in de voorganger, maar uiteindelijk blijkt het een zeer waardige opvolger. Te gast op Brons (ei)landhuis zijn onder anderen een kwakzalver die via YouTube erectiemiddeltjes en vrouwenhaat vent aan tienerjongens (Dave Bautista), een controversiële politicus van wie de campagne door Bron wordt gespekt (Kathryn Hahn), de leider van Brons SpaceX-achtige wetenschapsteam (Leslie Odom Jr.) en Brons oude vennoot (Janelle Monáe).

Move fast and break things’ is jarenlang de leus geweest van de tech-wereld. Wat zij zien als disruption, het breken met een onnodig verouderd verleden als eerste stap richting een beoogde technologische utopie, blijkt in de praktijk vaker de roekeloze afbraak van maatschappelijke beschermingen en de uitholling van maatschappelijke diensten. Types als Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en Elon Musk worden opgevoerd als visionairs, maar terwijl zij met hun obscene welvaart tripjes naar de ruimte maken, brachten ze ons nepnieuws, schijnzelfstandigheid en warenhuizen vol werkende armen die geen tijd krijgen om naar de wc te gaan.

Glass Onion maakt gehakt van onze allerrijkste aardbewoners. Ze blijken gewoon oelewappers. Dankzij hun rijkdom hoeven ze geen weerwoord meer te dulden en zijn ze hun eigen onzin gaan geloven, terwijl hun geld ze tegelijk beschermt tegen de enorme schade die ze daarmee aanrichten – de nieuwe kleren van de keizer. Glass Onion heeft voor hen een paar hilarische verrassingen in petto.

Die kritiek zit naadloos verweven in alle lagen van het raadsel. Het maakt Glass Onion even gevat en vermakelijk als Knives Out. Twee films vol (visuele) details, metaforen en knipogen. Zelfs als je weet hoe het afloopt, maakt dat ze een genot om meermaals te zien.


Glass Onion: A Knives Out Mystery is vanaf 23 december 2022 te zien op Netflix.