Dumb Money

Een burgerrevolutie op Wall Street

Dumb Money

Zou Wall Street stilzwijgend maatregelen hebben genomen na de revolutionaire actie van kleine investeerders die bekend werd als de GameStop Short Squeeze?

‘Dom geld’ noemen institutionele beleggers de investeringen van individuele burgers. Dat domme geld bracht Wall Street in 2021 wel behoorlijk in verlegenheid, toen kleine Amerikaanse beleggers massaal investeerden in wat volgens hen gezonde winkels waren: GameStop, een keten van gamewinkels verspreid over Amerika. Institutionele beleggers gingen eerder juist ‘short’ op GameSpot: ze speculeerden met miljarden op een koersdaling en dreigden de winkelketen zo te vernietigen. Maar ze verloren: het resultaat van de zogenoemde GameStop Short Squeeze was dat grote investeerders een verlies van 13 miljard moesten wegslikken. Wat ze trouwens relatief makkelijk deden. Geen enkele hedgefund-CEO heeft hier wakker van gelegen.

Wie niet is geïnteresseerd in aandelen en koersen zal in 2021 weinig hebben meegekregen van wat er zich rond GameStop afspeelde. Maar feitelijk was die ‘short squeeze’ niks minder dan een revolutie: kleine beleggers die vanuit huis kleine bedragen investeerden, bleken samen grote, machtige beleggers aan te kunnen.

Craig Gillespie richt zich in Dumb Money op de man die de beweging in gang zette: financieel analist Keith Gill, die via YouTube-­kanaal Roaring Kitty andere beleggers adviseerde. Gill was ervan overtuigd dat GameStop een gezond bedrijf was en creëerde met zijn enthousiasme en de breed gedeelde weerzin tegen de destructieve invloed van sommige grote investeerders een holy fucking shit moment, om de film te citeren.

Ondanks het statische gegeven van een man achter een computerscherm en een financiële werkelijkheid die zich uitsluitend digitaal voltrekt, levert Gillespie een film met een flinke vaart. Het moet ook gezegd dat Dumb Money nergens in financieel jargon blijft hangen, al zullen niet alle verwijzingen duidelijk zijn: wanneer Gill in een van z’n video’s een ‘chicken tender’ (van ‘tenderloin’, Nederlands: ‘lende’) in champagne doopt op het moment dat de koers van GameStop stijgt, is dat een knipoog naar ‘tendies’, op online forum Reddit een term die naar een groter marktaandeel verwijst.

Om te laten zien dat het om een breed gedragen beweging ging, schakelt Gillespie van Gills kelder naar andere kleine beleggers: twee studenten, een verpleger, een medewerker van GameStop. De drie grote beleggers in de film – Gabe Plotkin van hedgefund Melvin Capital, Steve Cohen en Ken Griffin, oprichter van Citadel en Citadel Securities – oefenen vervolgens druk uit op de mensen achter handelsapp Robinhood om de handel in GameStop stil te leggen. Allemaal echt gebeurd. De werkelijkheid is iets minder zwart-wit dan Gillespie laat zien – er zijn ook grote beleggers die goed hebben verdiend aan de short squeeze, GameStop is nog steeds niet hersteld van wat er in 2021 gebeurde – maar de film maakt goed duidelijk hoe belangrijk het was wat Gill in gang zette. Je vraagt je af wat Wall Street sindsdien achter de schermen heeft gedaan om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen.