Bottoms

Fight or fuck

Still uit de film Bottoms, met Rachel Sennott en Ayo Edebiri

In het prettig anarchistische Bottoms starten twee lesbische tieners op hun middelbare school een ‘zelfverdedigingsclub’ in de hoop op zo veel mogelijk seks.

Zwarte komedie Shiva Baby was in 2020 in meerdere opzichten een voltreffer, maar toch vooral omdat de film ons liet kennismaken met het creatieve verbond tussen regisseur/scenarist Emma Seligman en acteur/schrijver/komiek Rachel Sennott. Seligman en Sennott zorgden met hun verhaal over een biseksuele jonge vrouw in een joodse gemeenschap voor een aangenaam tegendraadse komische wind door het filmlandschap. Hun samenwerking smaakte direct naar meer.

Dat vervolg is er nu eindelijk met het vrolijk anarchistische Bottoms, een film die in veel opzichten oogt als een klassieke middelbareschoolkomedie. Lesbische tieners PJ (Sennott) en Josie (Ayo Edebiri, ook zo’n op doorbreken staande ster, vooral bekend uit serie The Bear, vanaf 2022) zijn allesbehalve populair, maar willen maar één ding: zo snel mogelijk seks hebben. Dat blijkt zo eenvoudig nog niet, want de meiden op wie ze azen – cheerleaders Isabel en Brittany – zijn meer geïnteresseerd in de American Football-spelers.

Als PJ en Josie vervolgens een van die sporters ‘aanrijden’, dreigen ze van school te worden gestuurd, totdat Josie in een vlaag van improvisatie roept dat de aanrijding bedoeld was als training voor een ‘feministische zelfverdedigingsgroep’. En verdomd: het opzetten van zo’n groep lijkt helemaal niet zo’n slecht idee, want ook de aantrekkelijke meiden kunnen best een lesje zelfverdediging gebruiken.

PJ en Josie krijgen bij hun nieuwe club vervolgens hulp van hun luie geschiedenisdocent (een heerlijke bijrol van voormalig American Football-speler Marshawn Lynch). Dat hun fight club in werkelijkheid vooral een potentiële fuck club is, hoeft natuurlijk niemand te weten. Lastig wordt het pas als de meiden tijdens de sessies ook op emotioneel vlak naar elkaar toe groeien.

Niet alles werkt even goed in Bottoms (zeker in de eerste helft landen lang niet alle grappen), maar de toon van de film is op de meeste momenten zó aanstekelijk anarchistisch dat het geheel alsnog uitstekend uit de verf komt – tot de heerlijk groteske, volstrekt absurde finale aan toe. Wat helpt, is dat Seligman een perfecte cast heeft verzameld, waarin naast Sennott en Edebiri vooral Ruby Cruz opvalt als derde brein achter de ‘zelfverdedigingsclub’.

Zo wordt Bottoms – in navolging van Booksmart (2019) – een aanstekelijke queer-variant op de aloude ‘scholieren willen seks’-formule. Met de juiste creatieve krachten valt er op dat platgetreden genrepad blijkbaar nog best wat nieuws te vertellen.


Bottoms is te zien op Prime Video (VoD).