BlackBerry

Wet van de remmende voorsprong

BlackBerry

Net als zijn personages schippert tech-satire BlackBerry, over opkomst en ondergang van de gelijknamige pager-producent, tussen compromisloze anarchie en mainstream bereik.

“Perfect is de vijand van goed!”, schreeuwt de ene nerd tegen de andere. “Oh ja? Nou, goed genoeg is de vijand van de mensheid!”, riposteert de ander. Ziedaar de centrale spanning van Matt Johnsons BlackBerry in een notendop: geven we ons perfectionisme vrij spel in een zoektocht naar het beste product, de beste oplossing? Of lopen we ergens een kantje vanaf om de concurrentie bij te benen?

BlackBerry is de tech-biopic waarvan je niet wist dat ie nodig was. En die misschien ook niet echt nodig is, aangezien films als The Social Network (David Fincher, 2010) en Steve Jobs (Danny Boyle, 2015) het gras van deze thematiek al vrij grondig wegmaaiden. Maar BlackBerry , gebaseerd op het nonfictieboek Losing the Signal van Jacquie McNish en Sean Silcoff, komt alsnog behoorlijk vermakelijk uit de hoek.

De technische achtergrond in het kort: het Canadese bedrijf BlackBerry brak in de vroege jaren nul de markt voor messengers open, vooral voor zakelijke klanten, en stond daarmee zowel technologisch als ideologisch aan de wieg van de mobiele maatschappij zoals we die nu kennen. Het bedrijf leerde ons typen op onze telefoons. Maar het dolf het onderspit toen de smartphone zijn intrede deed en ze de technologische sprong niet konden bijbenen. De wet van de remmende voorsprong in werking.

Johnson heeft duidelijk naar de satires van komedieregisseur Adam McKay gekeken (The Big Short; Vice; Don’t Look Up). Hij beoogt eenzelfde soort energieke komedie vermengd met maatschappelijk commentaar, al houdt hij zich verre van McKay’s meta-reflexieve spielerei. Maar stilistisch hangt hij eerder in een opgeblazen versie van workplace sitcoms als The Office – veel grijze kantoorruimtes en faux-documentaire handheldbeelden.

Zo omvat BlackBerry in zijn stijl eigenlijk ook de richtingenstrijd tussen de twee oprichters van het bedrijf waar de film inhoudelijk om draait: Mike Lazaridis (Jay Baruchel) wil meedoen met de grote jongens, Doug Fregin (Matt Johnson) gaat liever voor onafhankelijkheid en anarchie. Dat regisseur Johnson zelf de rol van losbol Doug speelt, toont wellicht aan welke kant hij staat. Ondertussen gaat acteur Glenn Howerton er met de film vandoor in een knotsgekke rol als Jim Balsillie, die wordt binnengehaald om het bedrijf zakelijk vlot te trekken en daar zonder enige scrupules voor gaat. Het soort personage waar je met gemak vijf seizoenen workplace comedy omheen kunt bouwen.


BlackBerry is vanaf 2 november 2023 te zien op Pathé Thuis (VoD).