Triangle of Sad­ness grote win­naar Euro­pean Film Awards

Triangle of Sadness

Triangle of Sadness was vier keer genomineerd voor de European Film Awards en wist alle vier de nominaties te verzilveren. Regisseur Ruben Östlund won onder andere de prijs voor beste film en beste regie. De Nederlandse kanshebber Knor viste achter het net.

Het was de avond van Ruben Östlund, die in 2017 met The Square ook al zes prijzen in de wacht sleepte. Tijdens het gala in de IJslandse hoofdstad Reykjavik zag hij ook Zlatko Buric de prijs voor beste acteur winnen voor diens rol in Triangle of Sadness en mocht hijzelf nog een keer het podium op om de European Film Award voor beste scenario in ontvangst te nemen.

De prijs voor beste actrice ging naar Vicky Krieps voor haar rol als keizerin Sissi in Corsage. In de categorie Beste Animatiefilm legde Knor het af tegen de Frans-Italiaanse film No Dogs or Italians Allowed (die in mei 2023 in Nederland wordt uitgebracht). Mariupolis 2 werd uitgeroepen tot beste documentaire en The Good Boss tot beste komedie. Granny’s Sexual Life won de prijs voor beste korte film. En de European Discovery-prijs van de internationale persorganisatie Fipresci ging dit jaar naar Piccolo corpo.


Lees ook ons uitgebreide verslag van de prijsuitreiking, inclusief overzicht van alle winnaars.