Tarantino totaal rondom Django Unchained

  • Datum 05-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pulp Fiction

Op de première van Django Unchained, de nieuwste film van Quentin Tarantino, moeten we nog twee weken wachten. Maar als opwarmertje brengt filmmuseum EYE vanaf morgen een compleet Tarantino-retrospectief. Met alle werken van de meester, plus zijn persoonlijke favorieten.

Het spits wordt afgebeten met Reservoir Dogs, de film waarmee Tarantino in 1992 op het Sundance Festival debuteerde en die het begin van zijn komeetachtige carrière markeerde. De inmiddels klassiek verklaarde Gouden Palm-winnaar Pulp Fiction (1994) volgt op vrijdag. En dan zijn er natuurlijk ook nog Jackie Brown (1997), de beide delen van Kill Bill (2003 en 2004), Grindhouse (2007) en Inglorious Bastards (2009). De enige titels die aan het lijstje ontbreken zijn Four Rooms (1995), die hij samen met drie anderen maakte, en Sin City (2005) waarbij hij als ‘special guest director’ op de rol staat.

Het programma is aangevuld met films waar citaatfreak Tarantino veelvuldig naar verwijst in zijn eigen werk en die hij graag vertoont op zijn persoonlijke filmfestival in Austin. Het is een feest van blaxploitation, wraakfilms, spaghettiwesterns, horror en jaren tachtig B-films. Zo vertoont EYE onder andere Assault on Precinct 13, Dawn of the Dead, Where Eagles Dare en Rio Bravo.

Tarantino’s films worden meerdere keren vertoond. Het complete overzicht is te vinden op de website van EYE. Als uitsmijter treedt op 20 januari het B-Movie Orchestra op.

Edo Dijksterhuis