Roma troeft The Favourite af bij Bafta’s

Film van Yorgos Lanthimos verzilvert wel zeven van twaalf nominaties

  • Datum 11-02-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Roma

Als het gaat om kwantiteit dan was The Favourite gisterenavond de grote winnaar bij de uitreiking van de Bafta’s, de belangrijkste filmprijzen van Groot-Brittannië en doorgaans een goede graadmeter voor de Oscars. De film van Yorgos Lanthimos was genomineerd voor twaalf prijzen en nam won er zeven. Maar de belangrijkste onderscheidingen, die voor beste film en beste regisseur, waren voor Roma en Alfonso Cuaron.

The Favourite, die in de aanloop naar de prijsuitreiking zijn naam eer aandeed, won de prijzen voor beste Britse film en beste originele scenario. Hoofdrolspelers Olivia Colman en Rachel Weisz werden onderscheiden in de categorieën beste actrice en beste vrouwelijke bijrol. Daarnaast waren er ook nog beeldjes voor de make-up, production design en kostuums.

Roma won in totaal vier prijzen. Naast de regieprijs en award voor beste film, werd de Netflix-productie ook uitgeroepen tot beste buitenlandse film en film met de beste cinematografie. De nominaties voor montage, production design en beste originele scenario werden niet verzilverd.

Rami Malek werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn vertolking van Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody. De biopic kreeg ook de prijs voor beste geluid. Regisseur Bryan Singer was eerder al van de nominatielijst geschrapt vanwege de beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres.

Verder kregen Black Panther, BlacKkKlansman, Green Book, Vice en A Star is Born ieder nog één Bafta. De Britse filmprijzen hebben historisch een voorspellende waarde voor de Oscars. Die prijzen worden uitgereikt op 24 februari.