Oscar-kansen voor Neder­land ver­keken

Sweet Dreams

De Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste internationale film, Sweet Dreams, heeft de shortlist niet gehaald. Ook Buurman Abdi, dat door zijn succes in het internationale festivalcircuit kans maakte op selectie, gaat niet door. Zomerhit Barbie is met vijf plekjes in de shortlists de kanshebber op de meeste Oscars.

Sweet Dreams van Ena Sendijarevic won bij de Gouden Kalveren zes prijzen maar dingt niet meer mee naar de Oscars. Uit de 88 inzendingen in de categorie beste internationale film werden vijftien titels gekozen. Volgens Oscar-watchers zijn Perfect Days van Wim Wenders (Japan), The Promised Land van Nikolaj Arcel (Denemarken), The Zone of Interest van Jonathan Glazer (Groot-Brittannië), Io capitano van Matteo Garrone (Italië) en Fallen Leaves van Aki Kaurismäki (Finland) de grootste kanshebbers op een nominatie.

Buurman Abdi van Douwe Dijkstra werd vorig jaar bekroond met de Prijs van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival. Het afgelopen jaar draaide de film over Dijkstra’s Somalische buurman op meer dan 130 internationale festivals en won hij meer dan vijftig prijzen. Dat succes was voldoende om kans te maken op de Oscars, maar de hoop op nog een onderscheiding bleek kortstondig.

Op 23 januari worden de nominaties voor de filmprijzen bekendgemaakt. Het veld van vijftien kanshebbers wordt dan ingedikt tot vijf titels. De 96e uitreiking van de Oscars vindt plaats op 10 maart 2024.