Eerste prijzen uit­ge­reikt in Utrecht

Buurman Abdi

“Een speelse ode aan het maakproces waarin de filmmaker en zijn buurman Abdi te zien zijn.” Zo werd Buurman Abdi getypeerd in het juryrapport van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2022. Regisseur Douwe Dijkstra kreeg de prijs gisteren uitgereikt in het Louis Hartlooper Complex. Eerder in de week werden al andere NFF-prijzen uitgedeeld.

De competitie van het Forum van de Regisseurs gaat tussen grensverleggende, authentieke en liefst eigenwijze Nederlandse auteursfilms. Tijdens deze achtste editie dongen vijftien films mee naar de prijs van €5000. De selectie was in handen van filmjournalist en curator Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi. De jury bestond uit makers Joke Olthaar, Michael Middelkoop en Luciënne Vermeer.

De auteursprijs was niet de eerste onderscheiding die is uitgereikt in het kader van het Nederlands Film Festival. Tijdens de Talent Award Ceremonie werd de Master of Light van Rosa Ruth Boesten bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht, die bedoeld is voor debuutfilms.

In de Studentencompetitie waren ook meerdere prijzen te vergeven. De EY Talent Award voor de ‘highest production value’ ging naar Void Between Us van regisseur en scenarist Luka Gribnau. Muhammed Berber, die het production design deed voor It Will Rain, kreeg de Fentener van Vlissingen Fonds Award voor meest onderscheidende prestatie van een crewlid. De NFF Talent Award voor de regisseur van de beste eindexamenproductie ging naar Wessel van Wanrooij voor Over een pastoor op regenlaarzen. De Kring van Nederlandse Filmjournalisten koos Verwoede pogingen van Joris Tobé tot beste studentenfilm. En de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie noemde Patou ten Cate en Robijn Boekelman, beide van de Nederlandse Filmacademie, als ‘producent met de meest innovatieve toekomstvisie’.