Meeste Oscar-nominaties voor Spielbergs Lincoln

Lincoln

Lincoln van Steven Spielberg is genomineerd voor twaalf Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Daarmee is het historische drama de grote favoriet voor de uitreiking op 24/25 februari. Andere titels die vaak genoemd werden zijn Life of Pi (elf nominaties), Silver Linings Playbook (acht nominaties) en Les Misérables (acht nominaties).

Bij ons was het half drie ’s middags maar in Los Angeles in het holst van de nacht toen komiek Seth MacFarlane, bedenker van animatieserie Family Guy, en actrice Emma Stone (Gangster Squad) op het podium stonden om de nominaties voor te lezen. Het aantal grappen bleef beperkt, hoewel MacFarlane het niet kon laten Amour ‘een veel betere Duits-Oostenrijkse co-productie dan Hitler’ te noemen.

Michael Haneke, die inmiddels een aparte prijzenkast kan aanschaffen voor alle beeldjes die Amour hem al heeft opgeleverd, behoort overigens ook tot de grote kanshebbers. Amour werd vijf keer genomineerd. De categorieën waarin dit gebeurde zijn: beste regie, beste buitenlandse film, beste film, beste scenario en beste actrice.

Amour-hoofdrolspeelster Emanuelle Riva, die op de dag van de Oscar-uitreiking haar 86ste verjaardag viert, is de oudste actrice die ooit genomineerd is. Quvenzhané Wallis uit Beasts of the Southern Wild is met haar negen jaar de jongste genomineerde ooit. De andere kanshebbers zijn Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) en Naomi Watts (The Impossible). Om de titel ‘best supporting actrice’ wordt gestreden door Amy Adams, Sally Field, Helen Hunt, Anne Hathaway en Jacki Weaver.

In de categorie ‘best supporting actor’ bestond het genomineerdenlijstje uit louter acteurs die al zo’n stijf, goudkleurig mannetje in huis hebben: Alan Arkin, Robert DeNiro, Tommy Lee Jones, Philip Seymour Hoffman en Christopher Waltz. Maar ook bij de mannelijke hoofdrolprijs weinig verrassingen: Bradley Cooper (Silver Lining Playbook), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Denzel Washington (Flight), Joaquin Phoenix (The Master) en Hugh Jackman (Les Misérables).

Tegenvallend was de score voor Skyfall. De nieuwste James Bond-film, die wereldwijd box office-records breekt en door velen al is bestempeld als ‘de beste Bond-film tot nu toe’, kreeg weliswaar vijf nominaties maar alleen in minder belangrijke categorieën zoals sound editing en sound mixing. Django Unchained daarentegen, die ook vijf keer genomineerd werd, werd onder andere genoemd onder het kopje ‘beste film’ en ‘beste scenario’.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 24 februari en zal aan deze kant van de oceaan — vanwege het tijdsverschil met de Amerikaanse Westkust — tot diep in de nacht doorlopen. De volledige lijst met genomineerden in alle categorieën is te lezen op de website van de officiële Oscars-website.

Edo Dijksterhuis