Links – 13 april 2012

  • Datum 13-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Anna Karina in Vivre sa vie (1962) van Jean-Luc Godard

Dick Maas en Christopher Nolan op de barricaden, een themanummer over Jean-Luc Godard, de kunst van de filmtitel, Turks nationalisme in de bioscoop en de schokkende ontdekking dat de Titanic ooit echt heeft gevaren.

Reboot
Filmtijdschrift Vertigo Magazine, dat tussen 1993 en 2010 verscheen, is nieuw leven ingeblazen door het Londense Close-Up Film Centre. Het comebacknummer, dat in zijn volledigheid gratis online te lezen is, staat geheel in het teken van Jean-Luc Godard.
Vertigo

The Title
De regisseur van Cockamamie Daguerreotypes is misschien niet de aangewezen persoon om een kritisch stuk over de alomtegenwoordigheid van beroerde filmtitels te schrijven. Toch legt Daniel Kremer de vinger op de zere plek door op een aantal pijnlijk herkenbare cliché’s te wijzen. Na The AviatorThe ReaderThe FighterThe Artist en The Help kan een scheutje originaliteit inderdaad geen kwaad. Kremer levert bovendien niet slechts kritiek, maar waagt zich ook aan een aantal richtlijnen voor hoe het wel zou moeten.
Confluence Film Blog

Protokul
Dick Maas heeft kritiek op het nieuwe financiële en productionele protocol van het Nederlands Filmfonds, waarin een salariscap voor regisseurs is opgenomen en controle door het Fonds in de allerlaatste fase van de montage als voorwaarde wordt gesteld. ‘Ik wacht op een ferme reactie van de sector!’ schrijft Maas. ‘Ik hoor graag van collega filmmakers wat ze van dit prachtige protocol (protokul?) vinden!’
Facebook

Digitalisering
Ook collega Christopher Nolan (The Dark Knight) roept op tot collectief verzet. Hij is bang dat hij straks onder druk van het grote geld niet meer op film kan draaien, maar alleen nog digitaal. Daarom bracht Nolan onder valse voorwendselen een aantal van de grootste Amerikaanse regisseurs bijeen — van Michael Bay tot Duncan Jones tot Stephen Daldry — om ze te vragen om zich gezamenlijk hard te maken voor 35mm.
LA Weekly

Tulbanden en testosteron
In Turkije beginnen antieke imperialistische ambities na een decennium van economische voorspoed weer te kriebelen. Dat zou je althans kunnen opmaken uit het grote succes van Verovering 1453, een ’turbans-and-testosterone epic’ over de verovering van Constantinopel door de Ottomaanse sultan Mehmet II. Een Turkse criticus grapt dat hij zich verheugt op de sequel — Vernietiging 1915, over de Armeense genocide — en wordt met de dood bedreigd.
The Guardian

Tweet
Guys, the Titanic was real! #mindblown
— Een van de door @boring_as_heck verzamelde tweets van jongeren die ontdekken dat Titanic 3D gebaseerd is op een echte scheepsramp.