Lincoln lost Oscar-verwachtingen niet in, Argo wint

  • Datum 25-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tijd om Gigli te vergeten: Affleck revancheert zich met Argo

Een echo uit 1986, toen The Colour Purple genomineerd was voor elf Oscars en er niet één won, klonk gisteren door het Dolby Theatre in Hollywood. Van de twaalf nominaties wist Steven Spielbergs Lincoln er maar twee te verzilveren. Argo werd uitgeroepen tot beste film.

Geen prijs voor beste film, beste regie of zelfs maar kostuums of montage. Steven Spielberg ging weer met lege handen naar huis. Rick Carter en Jim Erickson, die verantwoordelijk waren voor de production design en decorbouw van Lincoln, kregen wel een gouden beeldje. En geheel volgens alle verwachtingen mocht Daniel Day-Lewis de prijs voor beste acteur in ontvangst nemen. Day-Lewis is daarmee de eerste acteur om drie keer in deze categorie onderscheiden te worden. Eerder kreeg hij de Oscar al voor zijn rollen in My Left Foot (1989) en There Will Be Blood (2007).

Voor Ben Affleck moet de wraak zoet zijn geweest. Na flops als Reindeer Games (2000) en Gigli (2003), dat zes Razzies ontving en in de VS na drie weken uit de roulatie werd gehaald, was de voormalige golden boy afgeschreven. Maar Argo is zijn wederopstanding. De zegetocht begon bij de Golden Globes en werd voortgezet bij de BAFTA’s. Gisteren werd het historische gijzelingsdrama uitgeroepen tot beste film van 2012. Affleck kreeg zijn Oscar uit handen van first lady Michelle Obama. Argo werd ook nog onderscheiden in de categorieën montage en ‘adapted screenplay’.

Vreemd genoeg was Affleck niet genomineerd als regisseur. Oscar-presentator Seth MacFarlane kon niet laten er even een opmerking over te maken: ‘Het verhaal van Argo is zo geheim dat de naam van regisseur onbekend is voor de Academy.’ Het beeldje voor beste regie ging vervolgens naar Ang Lee voor Life of Pi. Het spirituele verhaal over Indiase jongen en Bengaalse tijger won in totaal vier Oscars en was daarmee de meest succesvolle film van de avond. Prijzen waren er ook voor cinematografie, filmmuziek en visuele effecten. Die laatste Oscar heeft een Nederlands tintje aangezien Erik-Jan de Boer mede-verantwoordelijk is voor het effecten in Life of Pi.

Quentin Tarantino, die ook in het rijtje genomineerde regisseurs ontbrak, kan al met al met een tevreden gevoel naar huis zijn gegaan. Hij kreeg zelf de prijs voor beste orginele script. Christoph Waltz, die in 2010 de Oscar voor beste mannelijke bijrol kreeg voor zijn vertolking van intens slechte gladjakker Hans Landa in Inglourious Basterds, won de prijs weer, nu als de rechtschapen bountyhunter Dr Schultz in Django Unchained.

Weinig verrassingen verder. Of het moet zijn dat Jennifer Lawrence, die het etiket ‘beste actrice’ kreeg opgeplakt voor haar rol in Silver Linings Playbook, op weg naar het podium over haar Dior-jurk struikelde en onzacht in aanraking kwam met de trap. Anne Hathaway won in de afdeling beste vrouwelijke bijrol. Amour, dat afgelopen vrijdag in Parijs nog vijf Césars in de wacht sleepte, kreeg geheel volgens verwachting de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Searching for Sugar Man, een van de favorieten van het afgelopen IDFA, werd beste documentaire van het jaar. En Adele ging naar huis met de prijs voor beste titelsong.

Edo Dijksterhuis