IDTV neemt afscheid van filmtak

  • Datum 28-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Black Butterflies

Vanaf volgende maand houdt IDTV op met de productie van speelfilms. Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld, de directeuren van IDTV Film, gaan op eigen benen verder onder de naam Topkapi Films. "Dit is de perfecte move," zegt Van Gestel. "Ik ben er heel erg blij mee."

Het was vier jaar geleden een spraakmakende fusie. Frans van Gestel ging met zijn productiehuis Motel Films (De Poolse Bruid, Zwartboek, Alles is liefde) op in IDTV Film, dat toen titels als Van God los, Cloaca en De Tweeling in huis had. Aanvankelijk alleen, en later samen met Arnold Heslenfeld, produceerde Van Gestel voor IDTV films als Joy, Black Butterflies en Code Blue. Ondanks de winst van twee Gouden Kalveren voor beste film in de laatste twee jaar heeft IDTV nu besloten om de filmtak in zijn geheel af te stoten. Van Gestel en Heslenfeld gaan met de filmportefeuille van IDTV Film onafhankelijk verder onder de naam Topkapi Films.

Het feit dat IDTV geen films meer wil maken, is een direct gevolg van de economische crisis. In het huidige filmklimaat worden de risico’s voor het bedrijf te groot, verklaart CEO Shula Rijxman. "Om tegenwoordig speelfilms te produceren op het niveau waarmee we dat gedaan hebben, moeten er grote investeringen worden gedaan. Het doen van dit soort investeringen betekent dat er risico’s worden genomen. Gezien de huidige markt, richt je je op dat waar je goed in bent en dat wat het minste risico’s met zich meebrengt."

Van Gestel is niet teleurgesteld dat het zo gelopen is, vertelt hij. "Het is in zeer goed overleg gegaan. Ik wilde ook heel graag weer op eigen benen staan, dus daar konden we elkaar prima in vinden. Vroeger bleven mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever. Maar tegenwoordig is het in de zakenwereld heel gebruikelijk om met vier- of vijfjarenplannen te werken. Je blijft steeds kijken naar hoe de wereld verandert en naar wat dat betekent voor de manier waarop jij het beste kunt werken. Nu is dit voor ons de perfecte move, dus daar ben ik alleen maar heel blij mee."

Waarom was IDTV niet langer de juiste werkplek? "Ik werk hier nu bijna vijf jaar met een aandeelhouder in mijn rug," zegt Van Gestel. "Ik vind het heel prettig om weer op eigen benen te staan, om mijn eigen beslissingen te kunnen nemen zonder die te hoeven laten goedkeuren. Bovendien zijn we met Topkapi Films flexibeler. Er komen zware tijden aan voor film en drama. Als klein, flexibel bedrijf kun je daar beter mee omgaan. Doordat de markt zo aan het veranderen is, zal het aantal films dat we maken wel iets lager zijn. Maar dat zou bij IDTV ook zo geweest zijn."

Van Gestel ziet de toekomst optimistisch tegemoet. Dat IDTV niet genoeg vertrouwen meer heeft in de rendabiliteit van film, wil volgens hem niet zeggen dat Topkapi een wankele onderneming is. "IDTV is een televisiebedrijf met Engelse aandeelhouders die de filmbusiness niet goed kennen. Zij willen relatief weinig risico nemen. De laatste jaren is het zo dat je met film risico loopt. IDTV is daar als televisiebedrijf niet langer toe bereid. Maar voor ons is het risico heel normaal. Alle filmproducenten lopen risico."

Erik Schumacher