Drive en Rabat beste films 2011

Drive

De verzamelde Nederlandse filmpers koos Nicolas Winding Refns Drive als beste film van 2011, zo werd eerder vandaag bekend gemaakt. Beste Nederlandse film werd Rabat van Jim Taihuttu en Victor Ponten.

Voor de verkiezing stemden 72 Nederlandse filmjournalisten, die elk een top 3 samenstelden. De enige film waarvan Drive enige concurrentie te dulden had, was The Artist van Michel Hazanavicius; de nummer 3, Darren Aronofsky’s Black Swan, volgde op ruime afstand.

Opvallend genoeg viel de keuze dus niet op The Tree of Life van Terrence Malick, dat eerder dit jaar nog de competitie van het filmfestival van Cannes won, waar ook Drive in première ging. The Tree of Life werd in september bovendien al tot beste film van 2010-2011 uitgeroepen door de internationale federatie van filmcritici FIPRESCI, en ook de Vlaamse filmpers maakte vandaag bekend dat zij dit de beste van 2011 vonden. In de lijst van de Nederlandse filmpers eindigde The Tree of Life op de vierde plaats. Rabat liet op zijn beurt Black Butterflies (Paula van der Oest) ver achter zich, dat in september nog het Gouden Kalf voor beste film won.

Ook in het buitenland worden de jaarlijstjes inmiddels bekendgemaakt. De twee toonaangevende groepen van Amerikaanse filmcritici, de New York Film Critics Circle en de National Board of Review of Motion Pictures, kozen respectievelijk voor The Artist en Hugo, de nieuw film van Martin Scorsese die in Nederland in februari 2012 wordt uitgebracht. Beiden zagen het Iraanse A Separation, ook de winnaar van de Gouden Beer op het afgelopen filmfestival van Berlijn, als de beste niet-Engelstalige film van 2011.

Ook alle redactieleden kozen hun persoonlijke top-10.

Joost Broeren