Hollandse Nieuwe 2017: Mike van Diem over Tulipani

Het Nederlands Film Festival is in volle gang. De Filmkrant stelt iedere dag vijf vragen aan een regisseur wiens film op het festival in première gaat. Vandaag: Mike van Diem over Tulipani, de openingsfilm van NFF.

1. Waar gaat je film over? ‘Tulipani’ is het Italiaanse woord voor tulpen. De film gaat over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar Zuid-Italië fietst om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

2. Waarom wilde je hem maken? Bewust: omdat het van te voren zowel productioneel als artistiek een volkomen onmogelijke opgave leek. Onbewust: omdat ik er veel van mijn liefde voor Italiaanse cinema in kon stoppen.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… Een hele soepele bevalling zonder ruzie, geschreeuw en huilbuien op de set. Een vlekkeloze productie waarbij niemand doordraait of een burn-out oploopt. Gelukkig is Tulipani een aanstekelijke film geworden die eruit ziet alsof we het allemaal heel erg leuk hebben gehad. En misschien was dat ook wel zo. Want uiteindelijk vergeet iedereen alle ellende weer als de film geslaagd is.

4. Dit zou de Nederlandse film nodig hebben… Flink meer ambitie van jonge filmmakers en een tijdelijk verbod op romantische komedies. Zullen we afspreken: een jaar of zeven?

5. Dit was een bepalend filmmoment in mijn leven… Film is oorlog met slechts zelden uitzicht op een overwinning. Echt bepalend zijn vooral de momenten waarop je je strijdmakkers voor het eerst ontmoet. Je editor, je regieassistent, je cameraman, je producent, je componist. En mocht er eens een keer een veldslag gewonnen worden, dan is dat vooral aan hen te danken.