Terrence Malick: Editor

The Tree of Life
Ook aan The Tree of Life werd weer door minstens vijf editors meegewerkt: voor filmmaker Terrence Malick is de montage nu eenmaal het moment waarop een film echt ontstaat.
De Gouden Palm-winnaar stond eigenlijk al voor het festival van vorig jaar op de rol, maar de eigenzinnige Malick (Ottawa, 1943) besloot zich niet door rode lopers en klatergoud te laten opjagen. Hij levert zijn films af hóe en wannéér hij dat wil, en pas als hij er helemaal tevreden over is. Dat betekende bijvoorbeeld dat het na zijn debuut Badlands (1975), maar liefst vijf jaar duurde voordat hij opvolger Days of Heaven (1978) afleverde en daarna twintig jaar voordat The Thin Red Line (1998) het licht zag.
Ondertussen werkte hij als docent (Malick studeerde filosofie, maar zwaaide kort voor zijn scriptie over de Duitse filosoof Martin Heidegger af), journalist, en soms als uncredited scenarioschrijver voor andere projecten (zoals Dirty Harry en Great Balls of Fire).
Zijn mediaschuwheid is bekend; het droeg allemaal bij aan de mythe van het kluizenaar-genie dat in zijn films (die zich allemaal in het verleden afspelen) een metafysische kijk op de verhouding tussen mens en natuur (de films bestaan grotendeels uit exterieurs) ontvouwt. Uit interviews die zijn producenten rondom de releases van zijn films geven, blijkt echter dat er bij Malick niets vaags aan de hand is. Hij is niet contactgestoord, gewoon gesteld op z’n privacy en vrijheid, zeer precies en zijn films wijken ondanks de lange montage niet eens zo heel erg veel af van het oorspronkelijke idee en scenario.
De lange montageperiode heeft volgens de mensen die met hem samenwerken vooral te maken met naar perfectionisme neigend vakmanschap, met schaven en schuren, en vooral met het toevoegen van de voice-overs, vaak van meer dan een persoon. Voor The New World (2005) werd bijvoorbeeld een complete voice-over met Billy Bob Thornton opgenomen die het eindresultaat niet haalde. Ze zijn Malicks handelsmerk en geven een meerstemmig stream-of-consciousness-perspectief op de gebeurtenissen die zich op het doek ontrollen.