Focus: Vrouwen in de Spaanse cinema

Las niñas

Het Spanish Film Festival werd in mei afgeblazen maar wordt nu alsnog gehouden in maar liefst drie steden. Naast Amsterdam kunnen we in Rotterdam en Den Haag naar Spaanse films. Ook is er een uitvoerig online-programma. Opmerkelijk is dat de meeste films in het festival gemaakt zijn door vrouwen.

Als er seksegelijkheid zou bestaan in de filmwereld hoefden we het er niet over te hebben, maar die is er nog niet, dus valt het op dat tachtig procent van de films op het Spanish Film Festival door vrouwen is gemaakt. De namen Belén Funes, Isabel Lamberti, Pilar Palomero, Leticia Dolera, Lucía Alemany, Paula Cons en Nuria Giménez zullen (nog) niet iedereen iets zeggen, maar het festival noemt hen ‘nieuwe frisse stemmen’ in de Spaanse cinema. Hun films waren eerder te zien op festivals in San Sebastian en Malaga, maar nu als Nederlandse premières op het Spanish Film Festival.

Het hart van het festival vormen de zeven films in het hoofdprogramma. We noemen alleen de titels: La innocencia (Lucía Alemany), La hija de un ladrón (Belén Funes), Intemperie (Benito Zambrano), Las niñas (Pilar Palomero), Black Beach (Esteban Crespo), The Death of Antonio Sánchez Lomas (Ramon Gieling) en La isla de las mentiras (Paula Cons).

Het programma ‘Spanish Cinema Without Fear’ ziet er anders uit dan in vorige jaren doordat het zich richt op Spaans-Nederlandse coproducties. Isabel Lamberti, de regisseur van het uitstekend ontvangen La última primavera en Vaneso Abajo, die met de documentaire Het leven is droom terugblikt op het immigrantenleven van haar ouders in Nederland, komen over hun werk praten. Naast deze twee films vertoont ‘Spanish Cinema Without Fear’ My Mexican Bretzel (Núria Giménez). Ook te zien op het festival zijn korte films die Spaanse regisseurs tijdens de lockdown maakten. Voor wie zich wil onderdompelen in een tv-serie is er Vida perfecta: acht afleveringen over drie vrouwen van boven de dertig in crisis. Te zien in een marathon met hapjes en drankjes. Voor wie de deur niet uit wil: er is ook een online programma.


Spanish Film Festival, 28 oktober t/m 1 november in Amsterdam (Eye, Pathé Tuschinski en Pathé De Munt); 4 t/m 8 november in Rotterdam (LantarenVenster en Pathé Schouwburgplein) en Den Haag (Pathé Buitenhof).