Focus: The Best of Michael Mann

Hollywood-auteur Michael Mann

Thief

Veel Hollywood-regisseurs zijn huurlingen in dienst van studio’s, maar Michael Mann is nog een echte Hollywood-auteur. Wie het bewijs wil zien moet van 3 t/m 28 maart in Forum Groningen het zeven films tellende retrospectief The Best of Michael Mann bezoeken.

Hij zou nooit hebben kunnen werken in een systeem met een draconische controle op zijn creativiteit, zei Michael Mann ooit in een interview. Beslissingen over script, budget en draaitijd wil hij zelf kunnen nemen. Uiteraard wil iedere regisseur dat, maar Mann is het in Hollywood gelukt. De 71-jarige regisseur heeft in de loop der jaren zoveel artistieke en commerciële credibiltiy opgebouwd dat hij met recht een auteur genoemd kan worden.

‘Zijn beste films zijn een perfect huwelijk van stijl en inhoud’, schreef Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael zes jaar geleden over Manns oeuvre. Vorige maand schreef hij naar aanleiding van Manns nieuwste film Ferrari in Filmkrant dat Manns films worden bevolkt door ‘tragische mannen die als doorgewinterde professionals het liefst in het harnas zouden sterven’.

Emmerzael zal er ongetwijfeld ook op ingaan in zijn filmcollege waarmee The Best of Michael Mann op 3 maart opent. In de weken erna is het tijd voor Manns films, met als eerste zijn speelfilmdebuut Thief (1981), waarin een bankovervaller verstrikt raakt in de maffia. In de thriller Manhunter (1986) komt een gepensioneerde FBI-agent nog één keer in actie om achter een seriemoordenaar aan te gaan. The Last of the Mohicans (1992) is Manns verfilming, met Daniel Day-Lewis, van de klassieke roman van James Fenimore Cooper. In het misdaaddrama Heat (1995) jaagt een rechercheur (Al Pacino) achter een bankovervaller (Robert De Niro) aan. The Insider (1999) vertelt het waargebeurde verhaal over een klokkenluider (Al Pacino) versus de tabakslobby. In Collateral (2004) raakt een taxichauffeur gefascineerd door een huurmoordenaar. En in de speelfilm Miami Vice (2006) tenslotte infiltreren de twee undercoveragenten uit de klassieke tv-serie in een drugskartel.

Het slotwoord is aan Mann: “Wat ik probeer te doen is impact hebben met inhoud.”


The Best of Michael Mann | 3 t/m 28 maart | Forum, Groningen