Focus: Roald Dahl Festival

  • Datum 21-12-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

Gruwelijke rijmen

Wegens succes vervolgd: het Roald Dahl Festival. Het Groninger Forum organiseert van 28 t/m 31 december de tweede editie. Naast filmvertoningen zijn er allerlei andere activiteiten, zoals een op Roald Dahl-personages geïnspireerde kinderoptocht.

Matilda is dertig geworden dit jaar. Dertig jaar geleden creëerde Dahl het telekinetisch begaafde meisje met de flutouders die haar verwaarlozen, en die op school te maken heeft met het monsterlijke schoolhoofd Bulstronk. Maar het loopt goed af, want Matilda eindigt als adoptiekind bij haar lieve juf Engel. Matilda (Danny DeVito, 1996) is één van de films op het Roald Dahl Festival. Ook te zien zijn de Dahlverfilmingen GVR (Steven Spielberg, 2016) en Gruwelijke rijmen (Jan Lachauer en Jakob Schuh, 2016). Naast Dahlverfilmingen staan er andere fantasierijke films op het programma: De Grinch (Yarrow Cheney en Scott Mosier, 2018), Coraline en de geheime deur (Henry Selick, 2009) en Ratatouille (Brad Bird, 2007). Ook te zien is De kleine prins (Mark Osborne, 2015), de verfilming van het kinderboek van Antoine de Saint-­Exupéry, over een meisje met een moeder die niet van fantasie houdt, maar die gelukkig voor haar een inspirerende verbeeldingsrijke buurman heeft.

Naast film kijken kunnen kinderen met hun fantasie aan de slag in het Magische Fantasielab en in de vele workshops, die uiteenlopen van het maken van pronkstukken voor een parade tot aan het schilderen van decorstukken voor een circusact.

Dat het werk van de in 1990 overleden Dahl nog springlevend is bewijst ook Netflix. Recent sloot de streamingsite een deal met Dahls weduwe Felicity over een reeks animatieverfilming van Dahls boeken. De weduwe kreeg van boven toestemming van haar man: “Roald zou hier ontzettend blij mee zijn, dat weet ik zeker.”

groningerforum.nl