Focus: Ontbijten en filmkijken in Oss
De in 1968 opgerichte Filmliga Oss moet wel één van de oudste cinefiele clubs in Nederland zijn. Een van hun tradities is een jaarlijks filmontbijt.
Klein maar fijn, zou het motto van Filmliga Oss kunnen zijn. De cinefiele club vertoont in Theater De Lievekamp tien films per jaar en houdt jaarlijks een filmontbijt. Jaarlijks trekken de vertoningen en het filmontbijt samen zo’n dertienhonderd mensen.
Genoeg om enthousiast door te gaan en ook dit jaar weer een filmontbijt te organiseren. Op 20 maart kan er vanaf 7.45 uur worden ontbeten in De Lievekamp. Wie wil kan zijn ontbijt meenemen naar de filmzaal in dit theater of naar één van de vijf zalen in Kinepolis om maximaal twee films te zien. Er is keuze uit zes films, die elk twee keer worden vertoond. De zes films op een rijtje:
De veroordeling (Sander Burger) is een reconstructie van de beruchte Deventer moordzaak. De moord op een weduwe mondde uit in een slepende rechtszaak doordat BN’er Maurice de Hond een mediahysterie creëerde over de vermeende onschuld van de verdachte. De Hond wees een ander, de zogenaamde ‘klusjesman’ als de dader aan, waarna het leven van deze man en zijn vriendin in een hel veranderde. De film won vier Gouden Kalveren.
In Persona non grata (Lisa Jespersen) keert een schijfster vanuit Kopenhagen terug naar haar geboortedorp om de bruiloft van haar broer bij te wonen. De feestelijke gebeurtenis pakt anders uit dan verwacht als de schrijfster in de bruid degene herkent die haar vroeger als kind meedogenloos pestte.
Ook in Denemarken speelt Druk (Thomas Vinterberg). Acteur Mads Mikkelsen schittert in het drama als een uitgebluste docent, die zich stiekem op de been houdt met alcohol. Als hij met drie collega’s als experiment gaat onderzoeken of het klopt dat drankgebruik prestatieverhogend werkt en meer plezier in lesgeven geeft, hoef je geen profeet te zijn om een portie ellende te zien aankomen.
In Night of the Kings (Philippe Lacôte) moet een gevangene in Ivoorkust een nachtlang gevangenen geboeid zien te houden met het vertellen van een verhaal. Als het hem niet lukt, zal hij het bekopen met de dood. Ondertussen woedt er een machtsstrijd rond de opvolging van de zieke gevangenisleider. De film, waarin zang en dans voor een mythische dimensie zorgen, is een allegorie op de tumultueuze recente geschiedenis van Ivoorkust.
Le milieu de l’horizon (Delphine Lehericey) is een aangrijpend plattelandsdrama over een boerengezin dat in de snikhete zomer van 1976 hun oogst ziet mislukken en de kippen van hitte ziet omkomen. Het leidt tot spanningen in het gezin, die de kijker waarneemt vanuit het perspectief van de dertienjarige zoon.
Mitra (Kaweh Modiri) tenslotte is een drama over een naar Nederland gevluchte Iraanse vrouw, wier dochter in de jaren tachtig door het regime geëxecuteerd werd. Als ze bijna veertig jaar later in Nederland getipt wordt dat de vrouw die haar dochter verraadde ook in Nederland woont, ontspint zich een drama over schuld, wraak en vergeving.
Ontbijtfilmfestival Oss | 20 maart | Theater De Lievekamp en Kinepolis, Oss