Focus: Het genie Paul Thomas Anderson

Hard Eight

Raar dat de filmmaker die een van de briljantste van onze tijd wordt genoemd, acht keer genomineerd werd voor een Oscar, maar hem (nog) nooit won. Het zegt ongetwijfeld meer over de belegen opvattingen van de Oscar-­stemmers dan over Paul Thomas Anderson, de filmmaker over wie we het hier hebben. Wie nog eens wil zien hoe briljant hij is, kan in een aantal filmtheaters naast zijn nieuwe film Licorice Pizza vroegere films van hem zien.

Er zijn niet veel filmmakers die onder hun initialen bekend staan maar in de filmwereld volstaat PTA voor Paul Thomas Anderson. Het zegt veel over de status van Anderson, die na zijn doorbraak met Boogie Nights in 1997 met elke film groter werd. De maker is uniek doordat zijn films een geweldige combinatie zijn van het beste van twee werelden, namelijk Hollywood-vertelkunst en arthousecinema. Anderson vergeet bij al zijn stilistische kwaliteiten nooit het woord toegankelijkheid, zonder door de knieën te gaan.

Zijn films zijn een staalkaart van wat mensen elkaar zoal kunnen aandoen: in Magnolia zijn familieleden akelige vreemden voor elkaar, Boogie Nights toont de exploitatie in de porno-industrie, There Will Be Blood portretteert een door geld geobsedeerde oliebaron, The Master en Hard Eight gaan over achter een vriendelijk masker verhulde machtswellust en in Phantom Thread ontspoort liefde voor een ambacht in een ongezonde obsessie. Welkom in de wereld van Anderson, die naast deze heftige drama’s soms stoom afblaast met lichtvoetiger werk, zoals de romantische komedie Punch-Drunk Love en het heerlijk weirde Inherent Vice.

Met als aanleiding Andersons nieuwste film Licorice Pizza, een nostalgisch liefdesdrama, vertoont Lab111 zes films van de filmauteur, die acteurs tot grootste prestaties weet aan te zetten. Waarbij helpt dat hij alleen met geweldige acteurs werkt, onder wie een aantal keren Daniel Day Lewis en de betreurde Philip Seymour Hoffman. Te zien zijn Anderson debuutfilm Hard Eight, Inherent Vice, Punch-Drunk Love, The Master, There Will Be Blood en Phantom Thread.

Magnolia is te zien in LantarenVenster, evenals Punch-Drunk Love en Hard Eight. Ook Filmschuur in Haarlem vertoont Magnolia, met daarnaast Hard Eight en Boogie Nights. Eye Filmmuseum vertoont Magnolia en Hard Eight op 35mm.


Meer informatie op de websites van de filmtheaters: Lab111, Amsterdam | LantarenVenster, Rotterdam | Schuur, Haarlem | Eye Filmmuseum, Amsterdam