Focus: Filmtalent in Limburg

We zien ons

Het Limburg Film Festival begon vier jaar geleden als een pilotfestival om de Limburgse filmcultuur te vieren. Dat is goed gelukt, want het festival beleeft van 9 t/m 12 januari in Venlo zijn vierde editie. Op het programma staan veertig Limburgse films of films met een Limburgse link.

Amsterdam mag zich de navel van de Nederlandse filmcultuur wanen, maar Oscar-winnaars Mike van Diem (Karakter, 1997) en Marleen Gorris (Antonia, 1995) groeiden op in Limburg. Ook ontbreekt het Limburgers niet aan Gouden Kalveren: Remy van Heugten (Gluckauf, 2015), Michiel ten Horn (Aanmodderfakker, 2014) en Jim Taihuttu (Wolf, 2013) vielen in de prijzen.

Volgens het Limburg Film Festival staat alweer een nieuwe lichting in de startblokken. Daartoe behoort niet Deborah van Dam, want zij is al langer actief in de filmwereld. We kennen haar onder meer van de voetbaldocumentaire Kuyt (2017). Het festival vertoont haar zesdelige tv-serie We zien ons, over de bewoners van de wijk Lindenhoeve in Geleen, in zijn geheel (3,5 uur). In Horse of Kings gaat Mario Dirkx op zoek naar de geschiedenis achter de Kartuizer paarden, een Spaans paardenras. Nee, wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Met Basquiat in Heerlen werpt Wouter Nelissen een blik achter de schermen van de Basquiat-tentoonstelling in Heerlen. En 75 jaar bevrijding wordt gevierd met de archieffilm Gedeeld verleden, over de oorlogstijd in Limburg.

Opmerkelijk is de grote hoeveelheid documentaires in het programma. Zijn Limburgers beter in documentaire dan in fictie? Een uitzondering is in elk geval Anna van der Heide, van wie de speelfilm De liefhebbers, waarin Jeroen Krabbé een man met Alzheimer speelt, is te zien. Het draait op het festival om films, maar CineSud, de filmhub voor Limburgs, Belgisch en Duits filmtalent organiseert er ook workshops en masterclasses en een meet-up voor de Limburgse filmwereld. Ook is er de 148 Hours Doc Competitie: een wedstrijd tussen filmteams om binnen vijf dagen een tien minuten durende documentaire te maken.


limburgfilmfestival.nl