Focus: Films kijken in het bos

The Biggest Little Farm

Het is nog volop zomer dus kunnen we in de buitenlucht films zien. Bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos. Filmplatform Cinetree en het Amsterdamse Bostheater vertonen er onder de titel Forest Filmfestival op 21 en 22 augustus en 4 en 5 september films.

Midden in het Amsterdamse Bos onder een hopelijk onbewolkte sterrenhemel naar een meeslepende (natuur)film kijken? Oké, als je in Groningen woont, is dat wat ver weg, maar voor veel Amsterdammers klinkt dat als een ideale filmavond. De fans weten wat hen te wachten staat, want Cinetree organiseerde eerder openluchtfilmavonden samen met het Amsterdam Museum, de Hermitage en Outdoor Cinema. En nu in het Amsterdamse Bos, waar afstand houden uiteraard geen probleem is. Op vier avonden is een film te zien. Elke film wordt ingeleid.

Het Forest Filmfestival opent 21 augustus met de feelgood ecologische film The Biggest Little Farm (John Chester). De documentaire volgt een Amerikaans stel dat in 2011 hun betonleven in de grote stad verruilt voor een onzeker leven op het platteland. Met ongelofelijk veel energie en vasthoudendheid bouwen ze een stuk dor land om tot een vruchtbaar ecosysteem. Het stel heeft bepaald geen gebrek aan tegenslagen, maar overwint die door niet tegen maar met de natuur te werken.

Een niet minder feelgood-gevoel roept de klassieker Forrest Gump (Robert Zemeckis) op, al was het maar omdat de film uit 1994 stamt, toen de wereld (nog) hoopvol naar de toekomst keek. De Koude Oorlog was beëindigd, communistische regimes waren ingestort en de wereld wachtte een stralende democratische toekomst. Het liep op veel plaatsen een tikkeltje anders. In de film is Tom Hanks te zien in een fijne rol van onnozelaar die toevallig op beslissende momenten in de Amerikaanse geschiedenis aanwezig is. Bekroond met zes Oscars, waaronder beste acteur, regisseur en film. Te zien op 22 augustus.

Into the Wild

Op 4 september staat Into the Wild op het programma. In de door Sean Penn geregisseerde verfilming van het op feiten gebaseerde boek van schrijver/journalist Jon Krakauer keert een student zich van de bewoonde wereld af en zoekt zijn geluk in de wildernis van Alaska. Overleven blijkt ingewikkelder dan gedacht in een natuur die niet altijd je beste vriend is. Het Amsterdamse Bos is de ideale locatie voor deze film, ook al verhoudt de wildernis in Alaska zich tot dit bos als een tornado tot een zomerbriesje.

Het Forest Filmfestival besluit 5 september met Captain Fantastic. In deze losjes op de jeugd van regisseur Matt Ross geïnspireerde film trekt een Amerikaans stel zich met hun zes kinderen terug in de bossen van de Pacific Northwest. Weg van de corrupte beschaving, zinvol leven in de natuur, is het idee. Ook hier blijkt de praktijk weerbarstiger. Want vinden kinderen opgroeien zonder de verworvenheden van de moderne wereld wel leuk? Volkskrant-recensent Floortje Smit noemde Captain Fantastic ‘een statement tegen de consumptiemaatschappij en de rubberen stoeptegelmentaliteit van sommige ouders’. ‘Maar’, voegde ze eraan toe, ‘meer nog dwingt het tot nadenken over wat goed ouderschap nu eigenlijk is’. Daar zal niemand in het Amsterdamse Bos tegen zijn.


Forest Filmfestival, 21-22 augustus en 4-5 september in het Amsterdamse Bos.