Focus: Filmhuis Den Haag Presents Dune

Vier keer in de duinen

Dune

Filmhuis Den Haag duikt in de geschiedenis van de verfilmingen van Franks Herberts roman Dune (1965). Te zien zijn Dune (1984) van David Lynch, Dune : Part One (2021) en Dune: Part Two (2024) van Denis Villeneuve en de documentaire Jodorowosky’s Dune (2013).

“Deze films zijn mijn ode aan spektakel. Ik hou van visueel spectaculaire films die tot hun recht komen op een groot doek.” Aldus regisseur Villeneuve begin dit jaar in een interview in Filmkrant over Dune: Part Two. Hij wist toen nog niet dat dit tweede deel het succes van het eerste deel ruimschoots zou overtreffen.

Het moet raar lopen als het derde en laatste deel van Villeneuve’s verfilming, dat naar verwachting over een paar jaar de bioscoop haalt, geen succes zal worden. Maar dat is nog toekomstmuziek. Nu vertoont Filmhuis Den Haag Villeneuve’s Dune-films digitaal, maar – bijzonder – Dune: Part Two ook vier keer in het analoge 70mm-formaat.

Naast Villeneuve’s verfilmingen staan ook een mislukte en een minder gelukte verfilming op het programma. De Chileens-Franse filmmaker Alejandro Jodorowski was in de jaren zeventig de eerste die zich op Dune stortte. Hem stond een maar liefst veertien uur durende film voor ogen, maar het plan leed schipbreuk op een gebrek aan financiering. De documentaire Jodorowsky’s Dune (Frank Pavich, 2013) reconstrueert de mislukking, die volgens sommigen een meesterwerk en volgens anderen een hallucinante flop zou hebben opgeleverd

Een kleine tien jaar na Jodorowsky’s poging slaagde David Lynch er wel in om de roman te verfilmen. Maar zijn Dune (1984) werd door critici gemengd ontvangen en door het publiek genegeerd. Lynch weet het aan producent Dino de Laurentiis, die hem creatief had beperkt. Dat zou zomaar eens waar kunnen zijn. Filmhuis Den Haag vertoont Lynch’ Dune digitaal én van 35mm.


Filmhuis Den Haag Presents Dune | 2 t/m 31 juli | Filmhuis Den Haag