Focus: Naar Gent!

Corsage

Nederland heeft het International Film Festival Rotterdam, België het Internationaal Film Fest Gent. Ook op de 49e editie vertoont het festival internationale arthousefilms. Daaronder voorpremières maar ook veel films die alleen op het festival zijn te zien. En natuurlijk is er zoals altijd de competitie World Soundtrack Awards.

Oké, je moet er voor naar België, maar dat is niet het andere eind van de wereld. Bovendien herinnert iedereen die wel eens op Film Fest Gent is geweest zich de ontspannen sfeer. Geen hysterische taferelen, maar een cinefiel festival dat een hekel heeft aan hoogdravendheid. Zonder op de knieën te gaan trekt het laagdrempelige festival jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers.

Die kunnen op deze editie kiezen uit ruim honderd speelfilms, drie tv-series en veertig kortfilms. Veel films zijn te zien geweest op festivals als Cannes, Venetië, Locarno en Toronto, maar er zijn ook premières.

Het hart van het festival is de dertien films tellende internationale competitie. De films erin dingen mee naar twee prijzen: beste film en beste filmmuziek. Sommige films zijn eerder te zien geweest op festivals, andere zijn premières. De titels op een rij: Are You Lonesome Tonight (Shipei Wen, China), Un beau matin (Mia Hansen-Løve, Frankrijk), Blind Willow, Sleeping Women (Pierre Földes, Canada), Bones and All (Luca Guadagnino, Italië), Boy from Heaven (Tarik Saleh, Zweden), Corsage (Marie Kreuzer, Oostenrijk), Drii winter (Michael Koch, Zwitserland), Klondike (Maryna Er Gorbach, Oekraïne), Pacifiction (Albert Serra, Spanje), Saint Omer (Alice Diop, Frankrijk), I Have Electric Dreams (Valentino Maurel, Costa Rica), To the North (Mihai Mincan, Roemenië) en Trenque Lauguen (Laura Citarella, Argentinië).

Speciale aandacht is er onder de titel Focus voor de Zuid-Koreaanse cinema. Geselecteerd zijn, in de woorden van het festival, nu eens niet ‘geweldfilms, gangsterfilms, film noirs en andere thrillers’, maar ‘films die aandacht hebben voor het alledaagse leven op het schiereiland’. Een paar titels: The Novelist’s Film en Walk Up (beide van Hong Sang-soo), Heaven: To the Land of Happiness (Im Sang-soo), Next Sohee (July Jung) en Hot in Day, Cold at Night (Park Song-yeo).

Wie meer wil weten over regisseurs en hun werkwijze moet Artists in Film niet overslaan, dat documentaires over filmmakers bevat. Te zien zijn onder andere Jane Campion, la femme cinéma (Julie Bertuccelli) en twee documentaires over de recent overleden Jean-Luc Godard op het programma: A vendredi, Robinson (Mitra Farahani) en Godard seul le cinéma (Cyril Leuthy).

Naast films zijn er Director’s Talks met zowel gevestigde als debuterende filmmakers. Onder andere Céline Sciamma, Marie Kreutzer, Lukas Dhont, Cristian Mungiu en Albert Serra zijn op het festival aanwezig. Theu Boermans komt praten over Zee van tijd.

Zoals altijd besluit het festival met de World Soundtrack Awards. Op de feestelijke avond worden de filmmuziekprijzen uitgereikt. Filmcomponist Bruno Coulais krijgt de Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de filmmuziek. De productieve Coulais vestigde in 1996 zijn naam met de soundtrack van de natuurdocumentaire Microcosmos: le peuple de l’herbe (Claude Nuridsany en Mari Pérennou). Dit jaar schreef hij muziek voor maar liefst drie films: Maigret (Patrice Leconte), The Forestmaker (Volker Schlöndorff) en Wendell & Wild (Henry Selick).

Op naar Gent!


Internationaal Film Fest Gent | 11-22 oktober | Diverse locaties, Gent