Focus: Het bos in met Slieker Film

Taming the Garden

Slieker Film in Leeuwarden presenteert tot eind juli elke woensdag een film met bomen in de hoofdrol en/of een gesprek met filmmakers of kunstenaars die in hun werk worden geïnspireerd door bomen. Van enge bossen in horrorfilms tot de eeuwenoude pracht van Litouwse oerbossen.

Wandelende takken kennen we, maar wandelende bossen? Wie dit fenomeen met eigen ogen wil zien, moet naar Friesland. Nauwkeuriger gezegd: naar het honderd dagen durende culturele programma Aracadia, dat in de hele provincie met theater, dans, zang, fotografie, beeldende kunst, literatuur en discussies prikkelt om na te denken over onze verhouding met de planeet aarde.

Een van de onderdelen is Bosk, een installatie die bestaat uit meer dan duizend bomen die zich door Leeuwarden verplaatsen. In het ‘wandelende bos’ gebeurt van alles. Je kunt erin lopen, kunstenaars zijn erin aan het werk en het bos toont met zijn bomenpracht de schoonheid van de natuur. Die schoonheid is ook te vinden in het project Paradys, dat bestaat uit beeldende kunst-exposities in en rondom landgoederen en vorstelijke tuinen in Oranjewoud.

The Ancient Woods

Slieker Film participeert in het Arcadia-programma met elke woensdagavond een film, lezing of gesprek. Het programma gaat 11 mei van start met The Ancient Woods (Mindaugas Survila), een wonderschone documentaire over een oerbos in Litouwen, één van de laatste in Europa. De speelfilm Leave No Trace (Debra Granik) is een week later te zien. Daarin leeft een oorlogsveteraan die niets meer met de wereld te maken wil hebben met zijn tienerdochter jarenlang verscholen in een bos in Portland.

De documentaire Taming the Garden (Salomé Jashi) toont een exces van krankzinnige rijkdom. Een steenrijke Georgische ex-minister koopt voor zijn privétuin in het hele land oeroude bomen op. Een treurig symbool van ontworteling in meerdere betekenissen van het woord. Te zien op 25 mei. Een week later staat The Blair Witch Project (Eduardo Sánchez en Daniel Myrick) op het programma. De horrorfilm, die ruim twintig jaar geleden een immens succes was, wordt ingeleid door Barend de Voogd. De voormalig hoofdredacteur van filmtijdschrift Schokkend Nieuws zal het hebben over het bos als griezelige, duistere arena in horrorfilms.

Old Joy

Op 8 juni praat Paradys-curator Hans den Hartog Jager met kunstenaar en filmmaker Renzo Martens over zijn film White Cube, dat het westerse (neo)kolonialisme in de kunstwereld aanklaagt. Op 15 juni kunnen we naar Old Joy (Kelly Reichardt), waarin twee oude vrienden een kampeertocht maken. Nee, dat loopt niet uit op horror, maar op een innemend verhaal over het verglijden van de tijd. De film wordt ingeleid door Slieker-programmeur en bosliefhebber Harmen Huizenga.

Op 22 juni praat Hans den Hartog Jager met Erik van Lieshout, die met een groot bloemenmozaïek participeert in Paradys. Brengt het mozaïek een ode aan de schoonheid van de natuur of is het een ironisch commentaar op suffig bloementoerisme? Op 29 juni is A Monster Calls (Juan Antonio Bayona) te zien. Daarin sluit een jochie dat gepest wordt vriendschap met een enorme boom, die hem uit zijn ellendige situatie redt.

In Under the Tree (Hafsteinn Gunnar Sigurdsson), 6 juli te zien, loopt een burenruzie over een boom met veel zwarte humor volledig uit de hand. The Hidden Life of Trees (Jörg Adolph), 13 juli te zien, is een fascinerende documentaire over de manier waarop bomen met elkaar communiceren.

Het Arcadia-programma besluit 20 juli met de kinderfilm De dieren uit het Hakkebakkebos (Rasmus A. Sivertsen). Daarin zijn de muizen in het bos het zat dat ze prooi zijn voor grotere dieren als vossen en egels en willen ze wetgeving tegen het opeten van dieren. Misschien ook een goed idee voor de mensenwereld.


Arcadia | 11 mei t/m 20 juli | Slieker Film, Leeuwarden