Focus: Acht keer misdaad

Boy Meets Gun

Een nieuw jaar, dus een nieuwe serie van acht Telefilms. Deze keer allemaal over misdaad, want daar schijnen we maar niet genoeg van te kunnen krijgen. Een opsomming.

De reeks Telefilms op NPO3 opent op 8 januari met Kuthoer, naar een scenario van Daan Windhorst en onder regie van Ivo van Aart. De horrorfilm draait de smeerboel op Twitter eens om: een op Twitter uitgescholden en doodgewenste columniste (Katja Herbers) neemt bloedig wraak op haar reaguurders.

In Hemelrijken (15 januari) van regisseur Stanley Kolk (De terugkeer van de wespendief, 2017) en scenarist Chris Westendorp (Dorsvloer vol confetti, 2014) belandt een uit de gevangenis ontslagen vrouw door financiële zorgen weer snel in de drugsmisdaad. Tot verdriet van haar zus. Danyael Suguwara, tien jaar geleden winnaar van de publieksprijs op het Nederlands Film Festival met Alles stroomt, is de regisseur van King of the Road (22 januari). In het scenario van Marcel Visbeen krijgt een racistische vrachtwagenchauffeur een Nederlands-Marokkaanse jongen als bijrijder. Goed idee of een recept voor ellende?

In Hallali (29 januari), van regisseur Eché Janga (Helium, 2014) en scenarist Oscar van Woensel (Mocro maffia, 2018), bindt een plattelandsburgemeester de strijd aan met criminaliteit. Geen eenvoudige klus want in het schijnbaar rustige dorpje gebeurt veel wat het daglicht niet kan verdragen. In Boy Meets Gun (5 februari) van regisseur Joost van Hezik (TreurTeeVee, 2014-19) en scenarist Willem Bosch (Baantjer het begin, 2019) krijgt een verveelde filosoof bij toeval een wapen in handen, waarvoor hij een mateloze obsessie opvat. Het blijft niet zonder gevolgen.

De reeks Telefilms besluit met Magic Mountains van scenarist en regisseur Urszula Antoniak, tien jaar geleden met Nothing Personal winnaar van vier Gouden Kalveren en zes prijzen op het Filmfestival van Locarno. In haar nieuwe film vraagt een rusteloze schrijver zijn ex-vriendin die nog steeds zijn muze is (Theo d’Or-winnaar Hannah Hoekstra) mee voor een bergbeklimming in Slowakije. Misschien geen goed idee.


De Filmkrant interviewt vanaf deze week alle Telefilm-makers. Meer informatie: telefilm.cobofonds.nl.