Kort – september 2022

E.T. the Extra-Terrestrial

Een overzicht van alle films die uitkomen in september 2022 en niet zijn besproken in Filmkrant #449.

E.T. The Extra-Terrestrial / Jaws
Steven Spielberg | Ter ere van de veertigste verjaardag van E.T. (1982) wordt Spielbergs moderne klassieker samen zijn eerste immense kaskraker Jaws (of De zomer van de witte haai, zoals de film in 1975 op de Nederlandse posters heette) opnieuw uitgebracht. Op een vreemde manier spiegelen ze elkaar: beide draaien om vreemde wezens, tot leven gewekt met baanbrekende special effects, die het leven van een gezin en een klein dorp overhoop gooien. De films zijn digitaal opgepoetst tot Imax-formaat, dus die effecten zijn groter dan ooit. Te zien vanaf 1 september.

Fall
Scott Mann | Als ‘klimfilms’ ons iets leren, is het dat klimmen eigenlijk helemaal niet leuk is. Deze films monden namelijk vrijwel altijd uit in onvervalste survivalthrillers. In Fall is dat niet anders, aangezien beste vrienden Becky en Hunter na een klim van zeshonderd meter (waarom zou je?!) vast komen te zitten op de top van een afgelegen radiotoren. En u raadt het al: vervolgens blijkt het gek genoeg verdomd lastig om weer naar beneden te komen. En dan helpen de omstandigheden (noodweer, geen eten) ook niet bepaald mee. Of zijn al die klimperikelen juist handig om een verschrikkelijk trauma te verwerken? Hoe dan ook: blijf vooral thuis bij hoogtevrees. Te zien vanaf 1 september.

Firebird
Peeter Rebane | Romantisch drama over de jonge Russische soldaat Sergej, die begin jaren tachtig verliefd wordt op een nieuwe piloot die hij moet opleiden. Kan gebeuren, zou je denken, maar de personages bevinden zich helaas in het Estland van de Koude Oorlog, waar de KGB vrijwel alles in de gaten houdt. De twee mannen krijgen toch een relatie, maar er is óók nog een vrouwelijke collega in het spel die een oogje op Sergej heeft. Gedoe, gedoe, gedoe. De film is gebaseerd op de memoires van de échte Sergej. Te zien vanaf 1 september.

Orphan: First Kill
William Brent Bell | Prequel van de succesvolle horrorfilm Orphan (2009). Die draaide om de mysterieuze Esther, een ‘kind’ met een zeldzame afwijking dat haar adoptiegezin terroriseerde. Deze film speelt zich een paar jaar vóór die gebeurtenissen af. Esther is net ontsnapt uit een streng beveiligde Estse psychiatrische inrichting en doet zich in Amerika voor als de vermiste dochter van een rijk gezin. Ze wordt met alle liefde onthaald, totdat de moeder des huizes begint te twijfelen aan Esthers verhaal. Gezellig zal het niet worden, griezelig en bloederig ongetwijfeld wél. Te zien vanaf 1 september.

Hazard
Jonas Govaerts | Komische misdaadfilm uit Vlaanderen die zich volledig afspeelt in een gepimpte sportauto. Terwijl de vriendin en dochter van de Antwerpse Noah (de Vlaamse DJ en acteur Dimitri Thivaios in zijn eerste hoofdrol) thuis op hem zitten te wachten, wordt hij door zijn neef Carlos meegesleurd in een overval die volledig uit de hand loopt. Er volgt een dollemansrit door Antwerpen die met geen mogelijkheid goed kan aflopen. De Belgische krant Het Nieuwsblad sprak van ‘pretentieloze popcornpret’ én van ‘de zotste bioscoopattractie van de zomer’. Dat belooft wat. Bijrollen voor onder meer Frank Lammers en Monic Hendrickx. Te zien vanaf 8 september.

One Piece Film: Red
Gorõ Taniguchi | Vijftiende (!) deel in de One Piece-filmserie, die gebaseerd is op de gelijknamige, populaire manga van Eiichiro. In deze Japanse anime draait het om Uta, de meest geliefde zangeres ter wereld, die gekenmerkt wordt door haar ‘buitenaardse’ stem. Hoewel ze razend populair is, durft Uta weinig van zichzelf te laten zien. Tot ze de schroom van zich afgooit en tijdens een concert op muziekeiland Elegia eindelijk meer over zichzelf prijsgeeft. Maar dan gooit een onthulling over haar vervreemde vader plots roet in het eten. Te zien vanaf 8 september.

Spider-Man: No Way Home
Jon Watts | Om te vieren dat het personage Spider-Man afgelopen augustus zestig jaar oud werd, en misschien ook om nog wat extra geld uit een van de grootste succesfilms van vorig jaar te kloppen, wordt de meest recente Spider-film opnieuw uitgebracht met elf minuten extra materiaal. Te zien vanaf 8 september.

Soof 3
Anne de Clercq | Nieuw deel in de populaire franchise die inmiddels twee succesvolle films, een kookboek en een Videoland-serie voortbracht. Lies Visschedijk kruipt opnieuw in de huid van kok Soof, die haar leven zowaar een keer op orde lijkt te hebben. Haar restaurant De Kooksoof loopt prima en de kinderen staan op het punt om uit huis te gaan. Maar dat levert natuurlijk niet genoeg materiaal op voor een feelgoodfilm met een beetje drama en dus krijgt Soof te horen dat ze ziek is én dat haar dochter een Pakistaanse verloofde aan de haak heeft geslagen. Want een Soof waarbij het leven op rolletjes loopt, is natuurlijk geen echte Soof. De franchise moet nu eenmaal blijven draaien. Te zien vanaf 15 september.

The Enforcer
Richard Hughes | Spaanse legende Antonio Banderas wisselt prestigieuze projecten (Dolor y gloria, 2019) vrijwel altijd min of meer succesvol af met rollen in ogenschijnlijke tussendoortjes (Uncharted, 2022; Hitman’s Wife’s Bodyguard, 2021). The Enforcer lijkt helemaal in dat laatste pulletje te vallen. Banderas speelt Cuda, een hooggeplaatst lid van de maffia in Miami, die alles kwijt dreigt te raken wanneer hij het oneens is met een beslissing van zijn baas Estelle (Kate Bosworth). Haar plannen brengen een jong meisje in gevaar en dat is voor deze ‘enforcer’ toch nét een brug te ver. Cuda keert zich tegen zijn eigen organisatie en probeert het meisje koste wat kost te redden. Of dat lukt, mag u zelf gaan factchecken. Te zien vanaf 22 september.