Kort – maart 2023

What’s Love Got to Do With It?

Een overzicht van alle films die uitkomen in maart 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #455.

What’s Love Got to Do With It?
Shekhar Kapur | Britse multiculti-romkom over jeugdvrienden Zoe (Lily James) en Kazim (Shazad Latif), die elkaar na jaren toevallig weer tegen het lijf lopen. Kazim blijkt op het punt te staan om te gaan trouwen en wil dat zo traditioneel en gearrangeerd mogelijk. Dat verbaast Zoe en ze gaat de aanloop naar de grote dag vastleggen voor een documentaire, terwijl ze worstelt met haar eigen datingleven. Als ook bij Kazim de twijfel toeslaat, komen de twee voor een ‘onmogelijke keuze tussen hun hart of hun hoofd’ te staan. Met een bijrol voor Emma Thompson als Zoe’s bemoeizuchtige moeder. Te zien vanaf 9 maart 2023.

All Inclusive
Aniëlle Webster | Weinig vakanties zijn op papier rustgevender dan all-inclusive vakanties. Je hoeft niet te koken, je hoeft je kinderen niet te vermaken en je hoeft je luxe resort geen seconde te verlaten. Je moet hooguit even opletten dat je ’s ochtends een handdoekje klaarlegt bij het zwembad, voordat je vervelende buurman er met je bed of parasol vandoor gaat. Het uitgebluste koppel Jacco (Tibor Lukács) en Sylvie (Jennifer Hoffman) krijgen die kans om uit te rusten helaas niet. Amper gearriveerd in hun ‘paradijselijke’ resort kondigt Sylvie aan dat ze een ‘pauze’ wil inlassen in hun huwelijk, en dat is voor Jacco het laatste zetje om in een midlifecrisis te belanden. En dan gaat zelfs onbeperkt eten en drinken je niet meer redden. Te zien vanaf 16 maart 2023.

Shazam! Fury of the Gods
David F. Sandberg | Vervolg op de succesvolle DC-superheldenfilm uit 2019. Tiener Billy Batson hoeft alleen maar “Shazam!” te roepen om te veranderen in een volwassen superheld (gespeeld door Zachary Levy). Het is de droom van vele tieners, maar in dit vervolg worstelt Billy behoorlijk met de balanceeract. Wat nog verder wordt gecompliceerd als ‘de Dochters van Atlas’ terugkeren naar de Aarde om hun gestolen magie terug te veroveren. Aangezien Billy iets van die magie heeft afgepakt, is hij een belangrijk doelwit. Een van de Dochters wordt gespeeld door niemand minder dan Helen Mirren, die in een interview aangaf dat ze het verhaal van de film “absoluut niet kon uitleggen”. Laten we hopen dat de film dat zelf wél kan. Te zien vanaf 16 maart 2023.

65
Scott Beck & Bryan Woods | Na wat ‘serieuzere’ uitstapjes in films als Annette (2021), House of Gucci (2021) en White Noise (2022), draaft Adam Driver weer eens op als actiester in dit ‘prehistorische science­fictionspektakel’ van de schrijvers van A Quiet Place (2018). Driver speelt piloot Mills, die crasht op een onbekende planeet. Hij blijkt te zijn neergestort op Aarde, maar dan wel 65 miljoen jaar geleden. Samen met de jonge Koa (Ariana Greenblatt) moet hij zien te overleven tussen een massa levensgevaarlijke prehistorische wezens. De opzet is in ieder geval interessant genoeg en Driver stelt nooit teleur. Te zien vanaf 16 maart 2023.

John Wick 4
Chad Stahelski | In dit vierde deel in een van de betere actiefranchises van deze eeuw moet een immer stoïcijnse Keanu Reeves het wederom opnemen tegen minstens honderd huurmoordenaars die hem een kopje kleiner willen maken. De prijs op zijn hoofd steeg in de afgelopen drie films tot recordhoogte en zijn strijd met ‘internationaal moordenaarsgilde’ The High Table stuurt Wick dit keer op een wereldwijde moord­expeditie. Met een speelduur van bijna drie uur mogen we in ieder geval het nodige gewelddadige vuurwerk verwachten. Ondertussen breidt het ‘John Wick-universum’ steeds verder uit: later dit jaar wordt een heuse prequelserie verwacht met Mel Gibson in de hoofdrol, die zich afspeelt in het mysterieuze Contintental-hotel uit de filmreeks. Een recensie van John Wick 4 volgt rond de release. Te zien vanaf 23 maart 2023.

8 Years
JD Alcázar | Spaans romantisch drama over de onmogelijke relatie tussen José (Miguel Diosdado) en David (Carlos Mestanza), die na zeven jaar besluiten om hun relatie te beëindigen. Maar het verleden blijkt hardnekkig romantisch, waardoor de twee besluiten tóch samen terug te keren naar het eiland La Palma, waar ze elkaar ooit ontmoetten. Op die trip down memory lane proberen ze te wennen aan de nieuwe situatie, waarin ze niet langer geliefden, maar goede vrienden zijn. Maar dat valt natuurlijk niet bepaald mee, zeker niet op een prachtig eiland. Te zien vanaf 23 maart 2023.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Jonathan Goldstein & John Francis Daley | Alles wordt uiteindelijk een franchise in Hollywood, dus het was een kwestie van tijd voordat iemand zich zou wagen aan een verfilming van het immens populaire rollenspel Dungeons & Dragons. Spelverfilmingen schieten vaker mis dan raak, maar wellicht blijken coregisseurs Goldstein en Daley (die eerder de geweldige komedie Game Night regisseerden) in staat om dit populaire spel recht te doen. Chris Pine en Michelle Rodriguez spelen de hoofdrollen in de verfilming, waarin een charmante dief (Pine) en een bende avonturiers een overval plegen om een belangrijk antiekstuk te stelen. Daarmee halen ze zich echter de woede van allerlei ongure types op de hals. Te zien vanaf 30 maart 2023.

Maybe I Do
Michael Jacobs | Seniorenromkom bevolkt door een cast om van te watertanden: Richard Gere, Diane Keaton, Susan Sarandon en William H. Macy spelen twee koppels van wie de kinderen binnenkort gaan trouwen. De volgende stap in hun relatie is een kennismaking met de ouders, maar die blijken elkaar al te kennen, omdat ze elkaar bedriegen met, tja, elkaar. De schuinsmarcheerders moeten elkaar confronteren en er tegelijkertijd voor zorgen dat hun kinderen niets in de gaten krijgen. De film werd in Amerika, ondanks de rijkgevulde cast, niet heel goed ontvangen. Te zien vanaf 30 maart 2023.

Grenzeloos verraad
Thomas Nauw & Dennis Bots | Een nieuwe oorlogsfilm van eigen bodem over het waargebeurde verhaal van luchtlandingsoperatie ‘Amherst’. In april 1945 landden zo’n zevenhonderd Franse parachutisten in Drenthe met het doel om de stad Groningen te bevrijden. De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg speelt uiteindelijk een cruciale rol in die operatie, omdat hij steeds meer moeite heeft met de verschrikkingen van de oorlog. Na een persoonlijk drama besluit hij in Drenthe te helpen met het verbergen van onderduikers. De SS ruikt al snel onraad. Coregisseur Dennis Bots liet met jeugdfilm Oorlogsgeheimen eerder zien dat hij het oorlogsgenre goed in de vingers heeft. Te zien vanaf 30 maart 2023.

First Blood – 40th Anniversary
Ted Kotcheff | Het gevierde startschot voor de Rambo-filmreeks keert speciaal voor het veertigjarig jubileum tijdelijk terug in de bioscopen. Sylvester Stallone was al Rocky, maar werd door First Blood (1982) óók Rambo, een getraumatiseerde Vietnam-veteraan die het in deze film aan de stok krijgt met een psychotische plaatselijke sheriff die hem de rust niet gunt waar hij zo hard naar verlangt. Met alle gewelddadige gevolgen van dien. First Blood kreeg nog vier vervolgfilms, maar zo goed als het eerste deel werd het nooit meer. Te zien vanaf 31 maart 2023.