Kort – juni 2024

Ezra. Foto: John Baer

Een overzicht van alle films die uitkomen in juni 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #469.

Ezra
Tony Goldwyn | Nee, Ezra is niet de makkelijkste. Hij heeft een zware vorm van autisme en zijn gedrag maakt hem vaak een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving. De artsen zijn duidelijk: medicatie en speciaal onderwijs. Vader Max (Bobby Cannavale), zelf een opvliegerige standupkomiek, ‘ontvoert’ zijn zoon voor een roadtrip van New York naar Los Angeles, waarbij hij terugblikt op de relatie met zijn eigen vader (Robert De Niro). Dit komische drama moet het vooral hebben van de sterrencast. Te zien vanaf 30 mei 2024.

Haikyu!! The Dumpster Battle
Susumu Mitsunaka | Alles draait om volleybal in deze anime gebaseerd op de mangareeks van Haruichi Furudate, rond tiener Shoyo Hinata die een topvolleyballer wil worden en begint bij het succesteam van de middelbare school van Karasuno. Die reeks was eerder de basis voor een zeer succesvolle animatieserie, waarop deze film een vervolg is. Het speelt zich vier jaar later af en draait vooral om een belangrijke wedstrijd tussen twee concurrerende middelbare scholen. In Japan was de film de op een na populairste film van 2024 tot nu toe. Te zien vanaf 30 mei 2024.

Winnie the Pooh: Blood and Honey 2
Rhys Frake-Waterfield | Vervolg op de horrorfilm die durfde te tornen aan het heilige imago van Winnie the Pooh nadat de rechten voor het personage niet meer exclusief bij Disney lagen. Frake-Waterfield maakte in zijn no-budget horrorfilm meedogenloze slachtmachines van Winnie en metgezellen Knorretje, Teigetje en Uil. Het resulteerde in een van de slechtste films van 2023, maar het publiek bleek nieuwsgierig genoeg, dus een vervolg kon niet uitblijven. Verrassend genoeg kreeg deze sequel, waarin Winnie en consorten wraak willen nemen op allemansvriend Christopher Robin, in Amerika veel mildere recensies dan de voorganger. Te zien vanaf 30 mei 2024.

Bad Boys: Ride or Die
Adil El Arbi, Bilall Fallah | Het derde deel in de Bad Boys-franchise was een van de meer verrassende filmhits van 2020. Hoewel de vorige film al zeventien jaar oud was, bleek het publiek massaal warm te lopen voor de politieavonturen van tegenpolen Will Smith en Martin Lawrence. Geen wonder dat het nu ‘slechts’ vier jaar duurde voor een nieuw vervolg. Smith en Lawrence moeten ditmaal zélf op de vlucht voor de wet nadat ze erin worden geluisd. Het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah tekende na het succes van Bad Boys for Life (2020) opnieuw voor de regie. Te zien vanaf 6 juni 2024.

Vermeer – The Greatest Exhibition
David Bickerstaff | Kunstliefhebbers konden vorig jaar niet om de grootste Vermeer-tentoonstelling aller tijden in het Rijksmuseum heen. Meisje met de parel, Het melkmeisje, De geograaf: ze waren allemaal eregast op het lovend gerecenseerde kunstfeestje. Mocht u destijds geen kaartje hebben bemachtigd, is er nu een herkansing met deze ‘Exhibition on Screen’, aan elkaar gepraat door de curatoren en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. Te zien vanaf 6 juni 2024.

Boneyard
Asif Akbar | Je kunt hem makkelijk over het hoofd zien, maar problematische senior Mel Gibson duikt nog altijd met regelmaat op in films. Bijvoorbeeld in deze misdaadthriller met Gibson als FBI-agent die met een politiechef uit Albuquerque (gespeeld door rapper 50 Cent) jacht maakt op een losgeslagen seriemoordenaar. De zaak wordt een stuk gecompliceerder als het erop lijkt dat de dader een agent is. Te zien vanaf 13 juni 2024.

De mooiste dag
Appie Boudellah | De makers van Just Say Yes en de twee F*ck de liefde-films komen met een nieuwe speelfilm vol “vriendschap, drama, geheimen en romantiek”. Schrijver Jasmijn (Katja Schuurman) krijgt geen letter meer op papier nadat ze een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt en besluit in een opwelling af te reizen naar Marokko. Daar zoekt ze contact met de weduwnaar van het slachtoffer (Hajo Bruins), met wie ze al snel innig bevriend raakt. Maar daarbij ‘vergeet’ ze wel te vertellen dat ze verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw. Te zien vanaf 13 juni 2024.

The Watchers
Ishana Night Shyamalan | Genregrootmeester M. Night Shyamalan keert in augustus terug met twistthriller Trap, maar eerst krijgen we dit debuut van zijn dochter. Het is altijd maar afwachten of ‘nepobaby’s’ iets nieuws te vertellen hebben, maar de plot van deze thriller maakt op z’n minst nieuwsgierig. Dakota Fanning speelt een kunstenaar die in de bossen van Ierland verdwaald raakt en onderduikt bij een groep mensen die elke nacht in de gaten wordt gehouden door mysterieuze wezens. Benieuwd of Shyamalan Jr. de kunst van de betere thriller heeft overgenomen van haar vader. Te zien vanaf 13 juni 2024.

Dikkie Dik en de verdwenen knuffel
Joost van den Bosch, Erik Verkerk | Grote paniek in het Dikkie Dik-universum, als blijkt dat lievelingsknuffel Beer zoek is. Bij de grootscheepse zoekactie krijgt Dikkie hulp van vriendinnetje Poes Muis. In deze ‘doe, roep en dans mee-film’ beleven ze vervolgens allerlei vrolijke avonturen. Deze eerste bioscoopfilm rond het populaire kinderfiguurtje was een diep gekoesterde wens van filmproducent Burny Bos, die tot zijn dood in 2023 fanatiek bezig was met de verfilming. In een interview met Holland Film Nieuws zei hij eerder: “Als dit mijn laatste film wordt, vind ik het een prachtige manier om afscheid te nemen.” Te zien vanaf 19 juni 2024.

Boy Kills World
Mortiz Mohr | Bill Skarsgård versus Famke Janssen, in deze uitzinnige actiekomedie die in de VS niet bijster enthousiast werd ontvangen. Skarsgård speelt de John Wick-achtige wraakengel Boy, die het in een postapocalyptische wereld opneemt tegen de corrupte familie, geleid door matriarch Janssen, die Boy’s gezin uitmoordde. Boy werd gespaard, al werd wel zijn tong uitgesneden. Alles wat hij nog heeft, is zijn innerlijke stem, die hij overnam uit zijn favoriete videogame. Die invloeden komen nog goed van pas bij zijn wraaktocht. Te zien vanaf 20 juni 2024.

Ghost: Rite Here Rite Now
Alex Ross Perry, Tobias Forge | Een “bombastisch en tegelijkertijd intiem cinematografisch portret van Ghost”, zo wordt deze concertregistratie van de Zweedse heavy-metalband aangekondigd. Dat het maar even duidelijk is dat we hier niet zomaar te maken hebben met een simpele concertfilm. Hoewel de beelden werden gedraaid tijdens twee uitverkochte concerten in Los Angeles, probeert de film een compleet beeld te schetsen van de band, met onder meer verhaallijnen uit een langlopende internetserie. Te zien vanaf 20 juni 2024.

Mobile Suit Gundam Seed Freedom
Mitsuo Fukuda | Animefans komen aan hun trekken, nu de franchise gebaseerd op de Gundam-manga’s van Yoshiyuki Tomino en Hajime Yatata na twintig jaar weer een bioscoopfilm voortbrengt. Aan deze nieuwste bioscoopfilm, die draait om natievorming en oorlogen in een kosmisch tijdperk, werd al gewerkt sinds 2006, maar door het overlijden van de hoofdschrijver liet de film lang op zich wachten. Te zien vanaf 22 juni 2024.

Palingdans
Hans Dortmans | Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe de paling zich precies voortplant? Dan bent u niet de enige, want al eeuwenlang slaagt niemand erin het mysterie van de reproductiecyclus van de paling te doorgronden. Maar bioloog Rick Leemans droomt groot: in een laboratorium bij Volendam wil hij het mysterie van de paling ontrafelen, deels op verzoek van behoorlijk ongeduldige Volendamse palingvissers- en rokers, die de consumptie ook in de toekomst willen veiligstellen. Maar hoe ver kan en mag de menselijke bemoeienis daarbij precies gaan? Te zien vanaf 27 juni 2024.

A Quiet Place: Day One
Michael Sarnoski | Gij zult te allen tijde zwijgen, was de dringende boodschap in de A Quiet Place-films van regisseur John Krasinski. In een wereld die is overgenomen door buitenaardse monsters met een extreem goed gehoor kan elk geluid je einde betekenen. In deze onvermijdelijke prequel zien (en horen) we hoe die ellende begon. Oscar-winnaar Lupita Nyong’o speelt een jonge vrouw die op de dag van de invasie moet zien te overleven in New York. Krasinski laat de regie dit keer aan Michael Sarnoski, die eerder het sterke Pig (2021) maakte met Nicolas Cage als ingetogen varkensvriend. Te zien vanaf 27 juni 2024.