Focus: De bedreigde natuur

The Atomic Soldiers

Iedereen kent de alarmerende berichten over het verdwijnen van insecten, dus over de rampzaligheid ervan hoeven we het niet te hebben. Het Nutshuis onderstreept tot 17 augustus het belang van insecten in de stad met de tentoonstelling Stadsbeestjes, die over het zegenrijke werk gaat van de wilde bij, de mier, de nachtvlinder en de pissebed. De openluchtvertoningen in de Nutstuin sluiten aan bij de expositie met films die het belang van een vitale natuur onderstrepen.

Het openluchtprogramma, waarbij vóór elke filmvertoning eerst kan worden gegeten, begint zaterdag 27 juli onder de titel Krappe kaders met drie korte films die niet over dieren, maar over mensen in het nauw gaan. Nothing To Declare (Hetty de Kruiff), in 2018 de Nederlandse Oscarinzending voor Beste Korte Film, verbeeldt de claustrofobische reis van drie Syrische vluchtelingen in een vrachtwagen naar het Westen. In Unité (David-Jan Bronsgeest) zitten vier jonge politierekruten in hun busje in het nauw als er rellen uitbreken in een banlieue. In de documentaire The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe) vertellen Amerikaanse veteranen over de atoomproeven waaraan zij in de jaren vijftig werden blootgesteld.

Op de zaterdagen in de vijf weken erna is steeds een lange film te zien. Op 3 augustus is dat Schapenheld, de prachtdocumentaire van Ton van Zantvoort over een traditionele Brabantse schaapherder die overeind probeert te blijven, terwijl het zelfs in zijn oeroude beroep inmiddels ook draait om kretologie als kostenreductie en efficiëntie. Op 10 augustus is The Biggest Little Farm (John Chester) te zien, een documentaire over een Amerikaans echtpaar dat een stuk dor land omtovert in een bloeiende biologische boerderij. Na afloop heb je zin om zelf een biologische moestuin te beginnen.

De documentaire Seed, the Untold Story (Jon Betz en Taggart Siegel), 17 augustus te zien, duikt met animaties en schitterende close ups in de fascinerende wereld van (landbouw)zaden, die wordt bedreigd door pesticiden en de dominantie van een beperkt aantal, door grote zaadbedrijven ontwikkelde landbouwgewassen. Het gevolg is een sterke afname van de natuurlijke variëteit en diversiteit. Op 24 augustus gaat het in de documentaire Het wonder van Le Petit Prince (Majoleine Boonstra) niet over de bedreiging van de levende natuur, maar van kleine levende talen. Aan het woord komen vertalers van het populaire kinderboek Le Petit Prince in vier bedreigde talen: Tamazight (de taal van de Berbers), Samisch (de taal van de Sami in Lapland), Nawat (de taal van de oorspronkelijke bewoners van El Salvador en het Tibetaans.

De documentaire Transnistra (Anna Eborn) portretteert jongeren op de grens van volwassenheid in het dwergstaatje Transnistrië. De groep brengt met elkaar nog een laatste zomer door voordat iedereen zijn eigen weg gaat. Sommigen zullen in Transnistrië blijven, anderen zullen op zoek naar een beter leven naar het buitenland gaan. Te zien op 31 augustus.

Welke boodschap draagt deze selectie uit? Dat we allemaal – mens en dier, van schaap tot insect – dezelfde planeet delen.

Jos van der Burg

Nutshuis Open Air Film Festival, tot en met 31 augustus (nutshuis.nl)