Actie! Op de set van Red Light

Oude Nieuwstraat / Korte Korsjespoort­steeg, 1012 VC Amsterdam
5 november 2019,
20.13 uur

“We hebben nog wat extra rood toegevoegd”, zegt uitvoerend producent Erwin Godschalk, terwijl hij voorgaat van de Dominicuskerk in de Spuistraat, waar de productie is neergestreken, naar de set: de hoek van de Oude Nieuwstraat en de Korte Korsjespoortsteeg op de Amsterdamse Wallen. Beide straatjes zijn voor een nacht uitgekocht; de vrouwen achter de ramen zijn acteurs en figuranten – sommigen dragen witte badjassen. De bordjes achter de ramen (‘SM’, ‘ANAL’, ‘DEEP THROAT’) zijn wel origineel.

Op de Wallen vinden opnamen plaats voor Red Light, een dramaserie met Carice van Houten, Halina Reijn en de Vlaamse coryfee Maaike Neuville, geïnitieerd door Man Up, het productiebedrijf van Van Houten en Reijn, die voor het laatst samen te zien waren in Paul Verhoevens Zwartboek (2006). ‘Het is onze missie om belangwekkende verhalen te vertellen vanuit een vrouwelijk perspectief’, lieten Van Houten en Reijn bij de start van Man Up weten. ‘Red Light is een verhaal met enorme urgentie, over vrouwen, seksualiteit en macht. We geloven dat dit een zeer wervelende, actuele serie wordt.’

Van Houten, Reijn en Neuville spelen respectievelijk een operazangeres, een sekswerker en een rechercheur die ‘zichzelf verliezen en elkaar vinden in de wereld van prostitutie en mensenhandel’ en zich ‘elk op hun eigen manier moeten bevrijden’. De opnames vonden grotendeels plaats in Antwerpen en – hoe kan het ook anders met zo’n titel – in het Amsterdamse red light district.

Voor een van de ramen in de Korte Korsjespoortsteeg staat een aantal stoere, Hells Angels-achtige mannen (ruige baarden, kale koppen, leren jassen met ‘The Broken Dots – Amsterdam’ achterop) gezellig te beppen. “Waar komen jullie vandaan?”, wil een van de mannen weten van zijn collega-figuranten. Een van hen komt uit Rotterdam, een ander uit Ouderkerk. Bilal Wahib (De libi, Paradise Drifters), die de pooier Eshref speelt, kijkt geamuseerd toe.

De Vlaamse regisseur Wouter Bouvijn (Tweesprong, De twaalf) overlegt met cameraman Wim Vanswijgenhoven (Sprakeloos) als Carice van Houten – strakke legging, geblondeerd haar – het nauwe straatje in komt wandelen. Naast haar loopt een productiemedewerker, die een paraplu boven haar hoofd houdt. Het is zachtjes gaan regenen. Het overdadige rode licht wordt weerspiegeld in de natte klinkers.

“We gaan een doorloopje oefenen”, roept opnameleider Thijs Bolle. “Kan de straat vrij worden gemaakt?” Een productiemedewerker komt snel aanzetten met nog eens twee rode TL-buizen. De bikers worden naar de juiste plekken gedirigeerd, Bolle vraagt waar hun sixpack bier is en draagt de mannen vervolgens op hun hand over de merknaam op de blikjes te houden. BNNVARA is nu eenmaal geen commerciële omroep.

Terwijl alle pottenkijkers worden gesommeerd zich uit de voeten te maken, krijgt Vanswijgenhoven een enorme steadicam op gegespt en neemt Van Houten de plek in van een van de vrouwen achter het raam. “Klaar voor opnamen…”, roept Bolle. Juist op dat moment lopen twee Engelse toeristen voorbij een wegafzetter, alsof hij er niet staat. “Sorry, the street is closed”, zegt hij tegen de mannen. Ze komen voor de rode ramen, niet voor Van Houten, maar hun teleurstelling is er niet minder om.


Red Light is vanaf 19 februari 2021 te zien op NPO1. De eerste aflevering gaat in première op het Nederlands Film Festival.