Verloren dochter Carice keert terug

Goed nieuws voor fans van Carice van Houten: na acht jaar Game of Thrones en andere internationale producties is ze weer in Nederland te zien. Al bekend was dat ze in Halina Reijns regiedebuut Instinct speelt; volgend jaar volgt de tv-serie Red Light.

De tijd dat acteurs braaf en stilletjes bij de telefoon zaten te wachten of er misschien iemand belde die een rol voor ze had, is voorbij. Steeds meer acteurs nemen zelf het heft in handen. Zo ook Carice van Houten en Halina Reijn. De twee richtten in 2015 de productiemaatschappij Man Up op met als doel om interessant eigen werk te creëren. En dan niet alleen acteerwerk, maar ook ander creatief werk, zoals regisseren.

Hun eerste productie is de thriller Instinct, waarin een psychologe in een tbs-kliniek geobsedeerd raakt door een zedendelinquent. Esther Gerritsen schreef het script, waarmee Reijn haar regiedebuut maakt, met hoofdrollen voor Van Houten en Marwan Kenzari, de twee Nederlandse acteurs met een internationale carrière. De film gaat 12 augustus in première op het filmfestival van Locarno, waarna hij op 27 september het Nederlandse Film Festival opent.

Na Instinct staat er al weer een nieuwe productie op stapel voor Reijn en Van Houten. Met Man Up maken ze in samenwerking met BNN/Vara en de Vlaamse VRT de dramaserie Red Light, die, volgens een persbericht van de omroepen, gaat ‘over drie vrouwen, die zichzelf verliezen en elkaar vinden in de wereld van prostitutie en mensenhandel’. Dat verliezen mogen we letterlijk lezen, want een mysterieuze vermissing staat centraal in de serie. Ook voor deze serie schreef Esther Gerritsen het scenario, nu samen met scenario-routinier Frank Ketelaar.

Reijn en Van Houten spelen niet alleen hoofdrollen in de serie, naast de Vlaamse Maaike Neuville, maar zijn zij er ook als initiatiefnemers en creatieve producenten intens bij betrokken. Dat is geen toeval, want met hun producties voor Man Up willen zij een bijdrage leveren aan het doorbreken van het dominante mannelijke perspectief in films en series. In hun woorden: “Het is onze missie om met Man Up belangwekkende verhalen te vertellen vanuit een vrouwelijk perspectief. Red Light is een verhaal met enorme urgentie, over vrouwen, seksualiteit en macht. We zijn erg trots dat na lange voorbereiding de opnames nu gaan beginnen. We geloven dat dit een zeer wervelende, actuele serie wordt.” Red Light is medio volgend jaar te zien op NPO 1.