Actie! Op de set van Modern Love Amsterdam – ‘Hou me vast’

Links zittend regisseur Boudewijn Koole en hoofdrol­speler Romijn Conen, rechts bij de camera DoP Melle van Essen en 1st AD Wouter Severijn. Foto: Bob Bronshoff

Meeuwenlaan 104, 1021 JL Amsterdam, 4 augustus 2022, 11.59 uur

“Moet de vogelpoep van het dak?”, vraagt een productiemedewerker aan niemand in het bijzonder. “Het is wel Amsterdam, hè; alles zit hier onder de poep.” “Haal het toch maar weg”, zegt cameraman Melle van Essen. “Anders leidt het zo af.”

Aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord vinden opnamen plaats voor ‘Hou me vast’, een aflevering van de Amazon Original-serie Modern Love Amsterdam die medio december in meer dan 240 landen en gebieden te zien zal zijn op Prime Video. Het is een bewerking van de Amerikaanse serie, gebaseerd op een populaire column over liefde en relaties uit The New York Times. Deze aflevering gaat over de relatie tussen de eenzijdig verlamde Simon en Katja. “Het is een liefdesverhaal over twee mensen die elkaar opnieuw moeten leren aanraken”, aldus regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy, 2012; Beyond Sleep, 2016).

De hoofdrollen worden gespeeld door Rifka Lodeizen en Romijn Conen, die zelf halfzijdig gehandicapt is nadat hij in 2015 na een try-out getroffen werd door een herseninfarct. Koole: “Robert Alberdingk Thijm, de showrunner van Modern Love Amsterdam, kende zijn verhaal en heeft hem gevraagd of hij wilde meewerken. Het is niet exact zijn verhaal, maar er zitten wel allemaal details in die we nooit zelf hadden kunnen verzinnen.” Conen: “Voor mij is dit een gouden kans. Dat ik niets hoef weg te moffelen van wat ik heb.”

De rode Volvo V70 voor de deur van Meeuwenlaan 104, het woonhuis van Simon en Katja in ‘Hou me vast’, is Conens eigen, aangepaste wagen. Koole: “Hij loopt ernaartoe, gooit zijn wandelstok op de achterbank, neemt plaats achter het stuur, start de motor en rijdt weg – en hij kan daarbij alleen zijn linkerhand gebruiken. Hiermee laten we zien hoe onafhankelijk hij is gebleven. Dit kan hij allemaal heel makkelijk.”

Conen komt het huis uit lopen en gaat op een naast Koole klaargezette klapstoel zitten. Een productiemedewerker tilt een gehandicaptenparkeerplaatsbord uit de grond. “Hebben we er zelf neergezet, maar hij staat in de weg als we de volgende scène opnemen. Er komt namelijk een groot doek boven de auto te hangen om het zonlicht tegen te houden. Die oplaadpaal daar is trouwens ook van ons.” Het is nog geen twaalf uur en het is snikheet. Op de set hangt een penetrante frietlucht, afkomstig van het al drukbezochte frietkot P & P Frites en Sandwiches.

“Zullen we ’m maar eens proberen?”, vraagt Koole als het doek nog een stukje omhoog is getakeld en er voor de voorruit een lamp is geplaatst, waarmee Van Essen Conens gezicht beter in beeld krijgt. Even later loopt Conen naar zijn auto. Hij gooit zijn stok op de achterbank, stapt in, start de motor, pielt nog wat met zijn veiligheidsgordel en rijdt een stukje vooruit. “Heel goed”, zegt Severijn. “Alleen stond er nog een oranje pylon op de weg toen je wegreed.”

Een paar tellen later is alles weer in gereedheid gebracht. “Kun je iets vlotter wegrijden?”, vraagt Severijn. “Dit was wel héél voorzichtig.” “Zo trek ik altijd op”, antwoordt Conen. Zijn haar wordt nog een beetje gefatsoeneerd; hij krijgt zijn wandelstok en jasje weer aangereikt en rijdt nog een keer weg. Koole is tevreden. “Oké, hebbes. Heel mooi!”


Modern Love Amsterdam – ‘Hou me vast’ Nederland, 2022 | Showrunner en scenario Robert Alberdingk Thijm | Regie Boudewijn Koole | Productie Sabine Brian (NL Film & TV) | Uitvoerend producent Han van der Werf | Camera Melle van Essen | Montage Gys Zevenbergen | Production design Minka Mooren | Kleding Allette Kraan, Mariëlla Kallenberg | Make-up Robert Stouthamer | Muziek Jasper Boeke, Rui Reis Maia | Met Romijn Conen, Rifka Lodeizen, Whitney Sawyer, Matteo van der Grijn, Tara van der Grijn | Kleur, 30 minuten | Omroep Amazon Prime Video | Te zien vanaf december 2022 

De expositie ‘Actie! Bob Bronshoff op de set’ is t/m 11 september 2022 te zien in Eye Filmmuseum | Op de feestelijke slotavond wordt Bronshoff in Cinema 1 geïnterviewd aan de hand van een selectie van zijn foto’s, zijn er columns van Hans Aarsman en Peter Delpeut, een optreden van een gelegenheidsband onder leiding van Jelle Broek (gitarist van De Dijk) en een filmquiz onder leiding van regisseur Martin Koolhoven.