Actie! Op de set van Vechtmeisje
Zuideinde 74, 1541 CE Koog aan de Zaan, 7 december 2017, 10.16 uur
“Ho ho, wacht. Niet alleen maar slaan! Je moet ook met je tegenstander bezig zijn. Nog een keer”, roept de donkere kickbokstrainster tegen haar pupil, een fragiel, blond meisje dat als een dolle stier haar fermere tegenstandster te lijf gaat. “Stop! En nu terug. Stap opzij! Zij valt aan, maak nu je combinatie: bam, bam, bam. En weer terug. Jááá, dat is ’m!”
In de oude Honigfabriek in Koog aan de Zaan – tegenwoordig in gebruik als broedplaats – is voor Johan Timmers’ Vechtmeisje een complete sportschool opgetrokken. In het midden van de enorme, rauw-industriële ruimte staat een boksring. Aan de muren hangen oude handschoenen en posters waarop gevechten worden aangekondigd. Er zijn lockers en er staat een volle trofeeënkast. Een paar jochies staan tegen zware bokszakken te beuken. De rookmachine doet zijn werk. Het was er toch al warm en zweterig.
In Vechtmeisje, naar een scenario van Barbara Jurgens, draait het om de eigenzinnige, licht ontvlambare Bo. Nadat haar ouders in een vechtscheiding zijn beland, verhuist het twaalfjarige meisje met haar moeder en broer naar een Amsterdamse buitenwijk, waar haar nieuwe buurmeisje Joy haar bij de kickboksclub introduceert. Bo blijkt een natuurtalent en mag al snel meedoen aan het Nederlandse kampioenschap. Door de scheiding van haar ouders is Bo echter snel afgeleid; ze moet leren zich te beheersen en accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.
Bo wordt gespeeld door Aiko Beemsterboer, die eerder te zien was in Hotel De Grote L (2017) en Onze jongens (2016); Joy door de getalenteerde kickbokster Noa Farinum. Imanuelle Grives (doorgebroken met Alleen maar nette mensen, 2012, geweldig in de BNN-serie Vechtershart, 2015) speelt hun beider coach Cecilia.
Terwijl haar make-up wordt bijgewerkt, doet stunt- en gevechtscoördinator Simon van Lammeren, die in het bezit is van een zwarte band in de Japanse krijgskunst Ninjutsu, nog eens voor hoe Beemsterboer dient te bewegen. “Linkse directe, rechtse stoot, rechtse hoek, frontkick, linker uppercut, loopkick.” De jonge actrice knikt dat ze het begrijpt.
Als alles in gereedheid is gebracht voor een volgende take, blijkt Noa’s bitje kwijt. “Waar is Noa’s bitje?”, vraagt de opnameleider. “Hallo, wie gaat er over het bitje van Noa?” Een productiemedewerker spoedt zich naar de ring, met het schoongespoelde bitje. “Stilte voor opname…”, roept de opnameleider vervolgens. “En geluid… en actie!”
Tijdens de opnamen staat Timmers achter een monitor kauwgomkauwend te schaduwboksen. Hij geeft aan één stuk aanwijzingen: “Kijken en reageren. En nog een keer.” “Klopt het kickboksen zo wel?”, wil hij van Van Lammeren weten. Bijna. De gevechtscoördinator vertelt Beemsterboer nog een keer hoe de klappen en trappen het beste gegeven en geïncasseerd kunnen worden (“Die schop moet er snel achteraan”), Timmers legt Farinum uit hoe ze dient te kijken als Bo doorkomt met een goeie trap. “Je denkt: zo meisje, jij bent echt goed aan het worden. En dan geef je haar een boks.”
“Houd de druk erop”, zegt Timmers tegen Grives tijdens het zoveelste strak gechoreografeerde gevecht. En tegen Farinum: “Kijk naar haar, Noa! En daarna geef je haar die boks. Zo van: you got it girl!” “Dat was al veel beter”, zegt hij na de volgende take. Weer een take later is Timmers helemaal tevreden. “Jááá, dít is het!”, jubelt hij. “Te gek! Mooi jongens!”
Vechtmeisje Nederland/België, 2018 | Scenario Barbara Jurgens | Regie Johan Timmers | Producent The Film Kitchen | In coproductie met A Private View | Uitvoerend producent Maudy van Bree | Camera Jeroen de Bruin | Montage Philippe Ravoet | Art direction Minka Mooren | Kleding Tine Verbeurgt | Make-up Marjon Hoogendoorn | Met Aiko Beemsterboer, Noa Farinum, Bas Keizer, Ali Ben Horsting, Hilde De Baerdemaeker | Kleur, 80-90 minuten | Omroep AVRO/TROS | Distributie September Film | Te zien vanaf najaar 2018