Actie! Op de set van Mannenharten 2

Regisseur Mark de Cloe neemt Bo Maerten en Mingus Dagelet bij de hand. Foto: Bob Bronshoff

KNSM-Laan 311, 1019 LE Amsterdam, 28 maart 2015, 9.25 uur

Een man van middelbare leeftijd die zich in zijn beste pak heeft gestoken, staat met zijn smartphone te zwaaien. Of iemand een foto van hem en zijn vrouw kan maken; ze zijn al vijftig jaar een setje. “Nee hoor”, zegt hij als de foto is genomen. “We kennen elkaar pas een half uur!” Hij lacht een bulderende lach.

Het is nog vroeg, maar het is een drukte van belang in De Kompaszaal, de fraaie voormalige aankomst- en vertrekzaal van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij op het KNSM-eiland. Midden in de ruimte staat een lieflijk prieeltje, aan de muren hangen slingers en ballonnen, overal liggen rozenblaadjes. Tientallen feestelijk geklede figuranten zitten klaar voor een huwelijksvoltrekking.

Ook de bijna voltallige cast van Mannenharten 2 is present voor de grande finale. Barry Atsma, met een rood jack over zijn pak, staat met een bekertje koffie tussen de figuranten. Mark de Cloe instrueert Ellik Bargai, die de ambtenaar van de burgerlijke stand speelt. De Cloe’s oudste zoon, die de productieafdeling assisteert, veegt met een grote bezem alle blaadjes op een hoop.

Mannenharten 2 is, zoals de titel al aangeeft, een vervolg op Mannenharten uit 2013. De Cloe, die eerder 34 korte romantische portretten had gemaakt onder de noemer Boy Meets Girl Stories (2004), zag die film als een kans iets soortgelijks te maken voor een groter publiek: een mozaïekfilm over de liefde, met de crème de la crème van de Nederlandse acteerwereld.

Mannenharten was gebaseerd op de Duitse komedie Männerherzen uit 2009; voor het vervolg hadden de makers de vrijheid om compleet nieuwe situaties te verzinnen rond de mooie mannen, die elkaar kennen uit de sportschool. Womanizer Dennis (Atsma) valt als een blok voor een nieuw zangtalent; de baby van Wouter (Jeroen Spitzenberger) en Nicole (Katja Herbers) drijft hen vooral uit elkaar; Tim (Daan Schuurmans) besluit een tijdje single te blijven; Niels (Fabian Jansen) gooit het na een cursus vrouwen versieren over een andere boeg; en de hopeloos romantische Younes (Mingus Dagelet) zoekt in heel Amsterdam naar het meisje met wie hij een onvergetelijke nacht beleefde.

“Welkom op de bruiloft”, zegt De Cloe als alle figuranten zitten. “Jullie zijn allemaal vrienden en familie. We hebben een hoop te doen, dus houd de concentratie svp hoog en het geluid laag.” Er worden rozenblaadjes uitgedeeld. “Probeer ze lekker hoog te gooien, dan dwarrelen ze mooi voor de camera”, zegt de opnameleider. “Zullen we? We zijn allemaal blij, hè!? Het is leuk!”

Bij de eerste repetitie zijn de bruid en de bruidegom nergens te bekennen. Bij de tweede is De Cloe niet tevreden over de manier waarop de rozenblaadjes voor de lens dwarrelen. Als alle blaadjes weer zijn opgeveegd en De Cloe’s zoon weer met een meisje van productie staat te geinen, kan de scène worden opgenomen. “Zorg dat je arm buiten beeld blijft, ik wil alleen de blaadjes zien”, zegt de Cloe. “Mooi mooi mooi, wat ziet het er goed uit jongens”, jubelt hij na de tweede take. “We zijn er bijna.” Na de derde is hij tevreden. En is zijn aanwezigheid buiten gewenst. Daar had ondertussen een andere scène opgenomen moeten worden, maar een boze buurman heeft de politie ingeschakeld.


Mannenharten 2 Nederland, 2015 | Regie Mark de Cloe | Scenario Wim Hoen, Elle van Rijn en Maliboe (Lies Van Grieken, Mattias Goovaerts, Joren Slaets) | Productie Alain de Levita, Kaja Wolffers (NL Film) | Uitvoerend producent Ilse Ronteltap | Camera Jan Moeskops | Montage Moek de Groot | Art direction Eric Bernhard | Kleding Margriet Procée | Make-up Joan Tjon a Hie | Muziek Fons Merkies | Met Barry Atsma, Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenber­­ger, Katja Herbers, Fabian Jansen, Mingus Dagelet, Liliana de Vries, Hadewych Minis, Maartje van de Wetering, Jelka van Houten, Barbara Sloesen, Bo Maerten | Kleur, 90 minuten | Omroep RTL | Distributie Dutch Film­works | Te zien vanaf 17 december 2015