Links

Wolfwalkers (Moore, 2020)

Wat is er deze week bij andere media te lezen? Een nieuwe gouden eeuw van animatiefilm is aangebroken en levenslessen van Werner Herzog.

Een nieuwe gouden eeuw van animatie
De Ierse animatiestudio Cartoon Saloon maakt – geheel tegen de digitale trend in – nog altijd prachtige handtegekende animatiefilms. Hun nieuwste titel, Wolfwalkers, was de afgelopen weken in de bioscoop te zien. De film biedt kinderen (en ouders) een kunstzinnig alternatief voor de digitale blockbusters die de grote Hollywoodstudio’s produceren, schrijft de New Yorker, die uitgebreid sprak met Cartoon Saloon-oprichter Tomm Moore: ‘‘Computeranimatie ontwikkelt zich zo snel dat Toy Story er nu al gedateerd uitziet. Terwijl handgetekende films uit de jaren veertig nog steeds overeind staan. Bambi is nog altijd tijdloos, want de taal van Bambi is de taal van schilderkunst en illustraties, niet de taal van de nieuwste technologie.’’
New Yorker

De levenslessen van Werner Herzog
Rolling Stone ging met Werner Herzog in gesprek over Winnie de Poeh, koffiesmokkelaars, de aantrekkingskracht van Trump en de Nederlandse kunstenaar Hercules Seghers. Ook deelt de documentairemaker een aantal levenslessen: ‘‘Lees boeken. Ik kijk niet zoveel films, maar ik lees veel. Jonge filmmakers vragen mij weleens om advies, dan zeg ik; lees, lees, lees, lees, lees, lees, lees! Alleen dan word je een echt goede filmmaker.’’
Rolling Stone

John le Carré
Afgelopen zaterdag overleed de Britse schrijver John le Carré. Vele van zijn spionageromans zijn verfilmd, zoals Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson, 2011) en A Most Wanted Man (Anton Corbijn, 2014). Filmcriticus Peter Bradshaw haalt herinneringen op.
The Guardian

Queer Christmas
De kerstfilm is doorgaans een wat conservatief genre waarin vooral heteroseksuele liefdesverhalen aan bod komen. Tot dit jaar, observeert de New York Times. Maar liefst zes romantische kerstkomedies hebben LGBTQ-personages in de hoofdrol. Meest in het oog springend is Happiest Season (onder meer te zien bij Pathé Thuis) van Clea DuVall met in de hoofdrollen Kristen Stewart en Mackenzie Davis. De recente golf queer kerstfilms ‘‘zijn het begin van iets groters’’, aldus DuVall.
New York Times

Thomas Vinterberg over zijn nieuwste film en het verlies van zijn dochter
Tijdens de afgelopen European Film Awards-uitreiking ontving Thomas Vinterberg de prijs voor de beste Europese film van het jaar voor Another Round. De film zou het acteerdebuut van dochter Ida Vinterberg worden. Maar vlak voordat de opnames van start gingen, overleed Ida op negentienjarige leeftijd in een auto-ongeluk. In dit interview met Indiewire vertelt Vinterberg hoe het maken van Another Round hem hielp bij de rouwverwerking.
Indiewire

Lijstjestijd
Het is december dus het internet stroomt weer vol met lijstjes. Dit zijn de vijftig beste films van het jaar volgens Sight & Sound.
– Sight & Sound