Total Balalaika Show

Total Balalaika Show

‘Een cultvideo tenminste houdbaar tot 2001’, schreeuwt de cover van Total Balalaika Show. Films die zichzelf als cult afficheren zijn dat per definitie niet. Met cult heeft deze ‘film’ van Ald Kaurismäki dan ook weinig van doen. Met film trouwens ook niet.

Total Balalaika Show is een nogal brave, onfilmische registratie – veel, heel veel statische totaalshots – van een concert van The Leningrad Cowboys en het Russische Alexandrov Ensemble.

Ach ja, het heeft wel iets komisch, om die jongens met hun puntschoenen en absurd lange vetkuiven – de fans van Kaurismäki zullen zich ze nog wel herinneren uit Leningrad Cowboys Go America – tegenover het voormalige visitekaartje van het Rode Leger te zetten. En het is ook reuze grappig een Russisch en Engels canon te horen van ‘So Happy Together’. Of om die honderd Russische mannen als achtergrondkoortje te gebruiken voor ‘Knocking on Heaven’s Door’.

Maar het in de huiskamer bekijken en beluisteren van zo’n ‘cultconcert’ verveelt al na een paar minuten. Vooral omdat het allemaal zo slaapverwekkend in beeld is gebracht en The Leningrad Cowboys zo beroerd mogelijk spelen, om van hun presentatie nog maar te zwijgen. Maar aangezien het hier ‘cult’ betreft, is dat kennelijk geen bezwaar.