The Regime

Humorloze satire

 • Datum 28-02-2024
 • Auteur Omar Larabi
 • Thema Thuiskijken
 • Gerelateerde Films The Regime
 • Regie
  Stephen FrearsJessica Hobbs
  Te zien vanaf
  03-03-2024
  Land
  Verenigde Staten, 2024
 • Deel dit artikel

The Regime

Deze satirisch bedoelde politieke intrige met hoofdrollen voor Kate Winslet en Matthias Schoenaerts is tot nu toe een van de meest abominabele series van 2024.

Engelstalige humoristen hebben soms de neiging om de clou van een grap te duiden. Misschien omdat ze vrezen dat niet iedereen de grap begrijpt – zie ook Saturday Night Live. Grappen moet je niet hoeven uitleggen.

Precies dat gebeurt voortdurend in de satirische miniserie The Regime. Zoals wanneer de hoofdrolspeler (Kate Winslet speelt Elena Vernham, de onuitstaanbare kanselier van een fictionele centraal-Europese dictatuur) schaamteloos verkondigt: “Ik ben een ontzaglijk stomme trut.” Tja, dat weten de meeste kijkers dan al.

Vernham is een gewetenloze autocraat die grip probeert te krijgen op haar land. Ze is net aan de macht gekomen en er wordt al meteen door allerlei partijen aan haar stoelpoten gezaagd. Voor haar persoonlijke beveiliging huurt ze korporaal Herbert Zubak (Matthias Schoenaerts) in, een kwezel die zich gaandeweg manifesteert als een soort Raspoetin. Hij wil van het land een socialistische heilstaat maken.

The Regime doet van meet af aan denken aan Veep, de satirische serie waarin Julia Louis-Dreyfus de Amerikaanse vicepresident speelt. Maar Armando Iannucci, de showrunner van Veep, is een meester in de satire; Will Tracy (The Menu, 2022), de bedenker van The Regime, kan wel een opfriscursus gebruiken. Dat begint in het geval van Tracy’s geesteskind al bij de casting: Winslet en Schoenaerts zijn uitstekende acteurs in drama’s, maar missen in The Regime overduidelijk een komische aangever. De twee acteren alsof hun levens ervan af hangen, en dat moet je in een satire juist niet doen.

Zie Dreyfus’ personage in Veep: politica Selina Meyer gelooft oprecht in zichzelf. Maar Dreyfus – die ook laat zien dat komedie een ontzaglijk moeilijk vak is – laat telkens op gewiekste wijze doorschemeren er wel een mens achter het masker zit. Veep is, zoals satire betaamt, één grote ondeugende knipoog. Zo’n geste – die ook iets zegt over de heimelijke band tussen acteur en kijker – ontbreekt in The Regime. De serie roept de vraag op: is satire nog wel satire als er niets te lachen valt? En bovenal: wat is satire nog waard als de realiteit is verworden tot een satire?


The Regime is vanaf 3 maart 2024 te zien op HBO Max (VoD).