The Gray Man

'Geheime operatie' ontaardt in bombastische geweldsorgie

The Gray Man

Huurmoordenaar Six schakelt in opdracht van de CIA ‘bad guys’ uit. No questions asked. Maar als hij een schimmig geheim ontdekt, wordt hij zelf doelwit van zijn opdrachtgever en krijgt hij een hondsdolle ex-collega op z’n dak.

Gedetineerde Court Gentry (Ryan Gosling) wordt door een CIA-man gerekruteerd voor een speciale eenheid die, getraind en tot de tanden toe bewapend, overal ter wereld schurken omlegt. Gentry, codenaam Sierra Six, voert deze ‘tactische operaties’ zonder vragen uit. Maar als de inmiddels ervaren killer een schokkend geheim ontdekt over de Amerikaanse geheime dienst, wordt hij zélf lijdend voorwerp.

Zijn psychopathische ex-collega Lloyd Hansen (Chris Evans) wordt ingehuurd om Six te elimineren. Al snel drijft dit kat-en-muisspel het duo, en vele schietgrage figuren in hun kielzog, over de hele wereld, een spoor van vernieling achterlatend.

De regisserende broers Anthony en Joe Russo, bekend van diverse verfilmingen uit de Marvel Cinematic Universe (o.a. Captain America: The Winter Soldier en Avengers: Endgame), mikken op bombastisch met deze verfilming van Mark Greaney’s gelijknamige thriller. Deze voormalig schrijversassistent van Tom Clancy werkt inmiddels met succes aan een eigen oeuvre rondom geheim agenten: na succesdebuut The Gray Man legde zijn uitgever hem voor meerdere boeken vast. Ook Netflix gelooft in een zegetocht: de verfilming is een van de duurste producties uit hun koker tot nu toe.

Op actie, sterren noch kosten is bespaard: de kijker is halverwege de film al murw gebeukt door de kakofonie aan kleuren, ontploffingen, rookgordijnen, wapengekletter en stunts. De actiescènes zijn op het hysterische af en niet overal even sterk. Al is het sound design, zeker tijdens een gevecht in een neerstortend vliegtuig, een sterk punt.

De heldhaftige Six wordt direct als coole gast neergezet: hij is verslaafd aan meloenkauwgom en de nonchalant uit een mondhoek stekende tandenstoker maakt van hem een moderne cowboy. Af en toe bezigt hij deadpan oneliners, wat natuurlijk prima besteed is aan Gosling. Six is een moeiteloze alfaman met een moreel correct kompas. Ondanks Goslings droogkomische humor is het scenario zelf bepaald niet ironisch te noemen – helaas. Chris ‘Captain America’ Evans, die doorgaans de held speelt, zal genoten hebben van zijn schurkenrol. Die is, net als andere personages, ondubbelzinnig neergezet: Lloyd Hansen is knettergek, levensgevaarlijk en onbetrouwbaar. Dat geldt ook voor schimmige figuren aan de top van de keten. Ja, je weet direct wie er de pijp uit moet, wil ‘het recht’ zegevieren.

Ondanks een enkele stoere vrouw (Ana de Armas, Jessica Henwick) verzandt deze actiethriller toch voornamelijk in een wedstrijdje verpissen tussen een aantal welgebouwde alfamannetjes. Niet zo gek: de film is voornamelijk geschreven, geregisseerd en geproduceerd door mannen.


The Gray Man is vanaf 13 juli 2022 te zien in de bioscoop en vanaf 22 juli op Netflix.