Suspiria

Psychedelisch doodsballet

Suspiria

Peter Stricklands Berberian Sound Studio speelt overtuigend leentjebuur bij Dario Argento’s delirische horrorfilm Suspiria. De klassieker is opnieuw uitgebracht op een blu-ray van verbluffende kwaliteit.

Dario Argento had in 1975 met zijn barokke moordmysterie Profondo rosso (Deep Red) één van de meest succesvolle Italiaanse films van dat jaar gemaakt en was een relatie begonnen met hoofdrolspeelster Daria Nicolodi. Zij schonk hem de inspiratie voor Suspiria (1977), het artistieke hoogtepunt van zijn loopbaan. Nicolodi vertelde Argento een naar verluidt waargebeurd verhaal van haar grootmoeder, die als jongedame ontdekte dat er occulte praktijken plaatsvonden op de balletschool waar ze les kreeg.

Argento nam dat verhaal als leidraad voor Suspiria, waarin een Amerikaanse danseres (Jessica Harper) in Duitsland arriveert om les te gaan volgen op de academie van Freiburg. Wanneer ze van het vliegveld de buitenwereld instapt, slaan bliksemstralen, donderslagen en regenstormen haar tegemoet, een voorbode van groot onheil: de academie wordt geleid door heksen, die elke nieuwsgierige leerling ombrengen.

Na Profondo rosso had Argento, die inmiddels kennis had gemaakt met geestverruimende middelen, een tomeloze ambitie om het filmische equivalent van een psychedelische ervaring te fabriceren. Allereerst liet hij verouderd Technicolor-negatief uit China opkopen, waarmee hij primaire kleuren kon oversturen of zelfs kon weglaten. Cameraman Luciano Tovoli filmde vervolgens op spectaculaire sets surrealistische en ongekend bloederige scènes, die als tot in de puntjes gestileerde doodsballetten werden geregisseerd. En ten slotte gaf Argento de Italiaanse progrockformatie Goblin de vrije hand voor een stereosoundtrack waarin snoeiharde passages worden afgewisseld met kermende stemmen en bezwerende speeldoosmelodieën. De combinatie van desoriënterende beeldenstormen en hard ingemixte muziek resulteerde in een unieke filmervaring, die tot in de Amerikaanse bioscopen succes had.

De blu-rayschijf van het Britse Nouveaux Pictures is van een verbluffende kwaliteit. Ondergetekende zag de film vele malen op video, dvd, laserdisc en in de bioscoop, maar werd gevloerd door de scherpte van het beeld en de intense kleuren. Ook de helderheid is opmerkelijk: tot tweemaal toe is in een ruit een reflectie van een regisserende Argento te zien. Verder als extra een documentaire plus audiocommentaar van specialisten Kim Newman en Alan Jones. Hoofdattractie blijft de bedwelmende pracht van de film zelf, waarover men zich na vele kijkbeurten nog steeds kan blijven verbazen. Overigens, Suspiria werd in de Nederlandse bioscopen uitgebracht als De nacht dat de heksen feestvieren. Kom nog eens om zo’n titel!