MISS POTTER

Poezelen zonder tuttig te worden

 • Datum 10-12-2010
 • Auteur
 • Gerelateerde Films MISS POTTER
 • Regie
  Chris Noonan
  Te zien vanaf
  01-01-2006
  Land
  Groot-Brittannië/Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

In miss potter vormen de konijnen en kraaien een weerspiegeling van Beatrix Potters gemoedsrust.

"Mannen zijn goed voor twee dingen: financiële steun en voortplanting. De opofferingen daarvoor? Huiselijke slavernij en bevallen", dat althans meent Millie Warne (Emily Watson), een vriendin van Beatrix Potter in de biopic die er nu van de bedenkster van Pieter Konijn en andere onvergetelijke kinderhelden is gemaakt. Ook de schrijfster zelf heeft zich als klein meisje al voorgenomen om ongetrouwd te blijven en zich zo toe te kunnen leggen op het schrijven en illustreren van kinderboeken over dieren. De rol van Beatrix Potter wordt gespeeld door Renée Zellweger, wat zorgde voor de gebruikelijke weerstand vanuit Engeland. Hoe kan een Texaanse een rol spelen die zo door en door Engels is? Toch bewijst Zellweger, net als eerder al in bridget jones’s diary, een prima Engelse te kunnen verbeelden.
De Engelse ‘new middle class’ van begin 20ste eeuw vindt een vrouw zonder man maar helemaal niets. Een alleenstaande vrouw wordt als een klein kind begeleid door een chaperonne en woont thuis, omdat ze afhankelijk is van haar vader. Beatrix Potter weet zich hier uiteindelijk aan te onttrekken door het grote succes van haar kinderboeken. Ze verhuist naar het platteland en ontsnapt aan de stadse benauwenis, die niet in zoveel woorden genoemd wordt maar die je wel gedurende de hele film voelt.

Waterverf
De dieren uit de kinderboeken spelen in miss potter een prominente rol. De schrijfster praat tegen ze, houdt van ze, ziet ze bewegen. De manier waarop de bewegende tekeningen schijnbaar natuurlijk in de film terugkomen, lijkt op de animaties in finding neverland (2004), waarin Johnny Depp Peter Pan-schrijver J.M.Barrie speelde. De figuurtjes zijn en blijven van waterverf, en toch leven ze.
Naast de rol van ‘de vrienden van Beatrix’ zijn de dieren een weerspiegeling van haar gemoedsrust. Wanneer ze zich gelukkig voelt, ziet ze haar ouders wegrijden in een koets, getrokken door zes konijnen ter grootte van paarden. Maar wanneer ze treurig is, ziet ze kraaien aan het blauwe jasje van het konijn Pieter pikken. Op die manier wordt in beeld gebracht hoe Beatrix Potter haar verhalen bedenkt en ideeën opdoet en krijgt de kijker een indruk van het schrijfproces. Je weet niet hoe een verhaal zal eindigen of hoe het moet beginnen; je begint ergens en kijkt door ‘gewoon te schrijven’ hoe het verder loopt. Zo ziet Miss Potter ook haar eigen leven. Schrijven is haar leven en haar leven is schrijven.
Beatrix Potter heeft haar gedachten vertaald naar dierenavonturen. Nu zet de Australiër Chris Noonan die dieren met liefde op bewegend beeld. Met dezelfde toewijding filmde hij de boerderijdieren in babe (1995). miss potter is, net als babe, een poezelige film die ondanks zijn schattigheid nooit tuttig wordt. Het is raadzaam al van Potters verhalen en tekeningen te houden, want juist herkenning maakt de film de moeite waard. Het is een heel ander soort genieten dan bij horror, maar als griezelen mag, en niet al haar verhalen zijn zo onschuldig, mag poezelen ook.

Laura van Zuylen