Succesroman Joe Speedboot wordt eindelijk verfilmd

Van links naar rechts: Sam de Jong, QiQi van Boheemen, Daan Buringa, Tobias Kersloot

Met een avontuurlijke titelheld die op vijftienjarige leeftijd al actief is als bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is Joe Speedboot gefundenes fressen voor filmmakers. De eerste poging tot verfilming van Tommy Wieringa succesroman mislukte echter. Producent Frank Hoeve van Baldr Film heeft er het volste vertrouwen in dat het nu wel lukt.

De opnames voor Joe Speedboot zijn inmiddels gestart, drie van de in totaal 35 draaidagen zijn al verstreken. In de regisseursstoel zit Sam de Jong (Prins, Goldie, Met mes). De titelrol wordt vervuld door Tobias Kersloot. Daan Buringa speelt Fransje Hermans, de verteller van het verhaal die in een rolstoel zit en zijn spraak is verloren. QiQi van Boheemen speelt PJ, het meisje waar de bevriende Joe en Fransje allebei verliefd op worden.

Joe Speedboot betekende in 2005 de doorbraak van Tommy Wieringa. Nog voordat de verkoopcijfers door het dak gingen, stond productiehuis IJswater al bij de auteur op de stoep met plannen om het boek te verfilmen. Binnen afzienbare tijd was de cast rond, het scenario geschreven en een budget van €3,6 miljoen bij elkaar gebracht. Maar toen lag Wieringa dwars: hij vond het scenario ondermaats. Dat was het begin van een lang slepend conflict dat op 27 maart 2008 eindigde voor de rechter, die oordeelde dat IJswater niet het recht had om Wieringa’s roman te verfilmen.

“Tommy Wieringa staat nu verder van het boek”, is Frank Hoeve’s verklaring waarom de auteur zestien jaar later wel met zijn productiemaatschappij Baldr Film in zee gaat. “Hij heeft vertrouwen in het team en het scenario dat geschreven is door Jan Eilander en Daniël Samkalden. Maar ik weet natuurlijk ook wat er toen gebeurd is. Ik heb hem daarom ook gezegd: als we dit doen, dan moet je alles vrijgeven. En dat deed hij. We hebben carte blanche gekregen.”

Wat ook zal hebben meegespeeld is de keuze voor Sam de Jong als regisseur. Hoeve: “Ik ben met de schrijvers gaan zitten en alle potentiële regisseurs afgegaan. Wij allemaal vonden Sam meteen de meest ideale kandidaat. Hij is zelf een soort Joe Speedboot. Met hem weet je ook dat je geen geijkte boekverfilming krijgt.”

De productie wordt financieel ondersteund door verschillende Nederlandse en Belgische fondsen en gecoproduceerd door het Belgische Czar Film en de VPRO. Daardoor heeft Hoeve een budget bij elkaar weten te krijgen dat “een beetje boven de €3,6 miljoen van de eerste verfilming” ligt.

Hoeve verwacht Joe Speedboot in 2025 in de bioscoop te kunnen brengen. “En we kregen van de week nog het goede nieuws dat het boek Joe Speedboot binnenkort gratis wordt uitgedeeld op middelbare scholen. Dat zal de aandacht voor de film zeker geen kwaad doen.”