Streamer Mubi koopt dis­tri­bu­teur Cinéart

Priscilla is recent door Cinéart en Mubi gezamenlijk uitgebracht

Mubi, vooral bekend als streamingdienst voor arthousefilms, heeft een meerderheidsaandeel gekocht in Cinéart, de grootste onafhankelijke distributeur in de Benelux. De overname versterkt Mubi’s internationale positie aanzienlijk. De zittende CEO’s van Cinéart blijven voorlopig in functie.

Het overnamenieuws, dat het eerst gemeld werd door Variety, zegt iets over de groeistrategie van Mubi. In 2022 kocht de streamingdienst de Europese sales agent The Match Factory en het bijbehorende productiebedrijf Match Factory Productions. Mubi heeft zich de afgelopen jaren ook laten gelden als enthousiaste kopers van arthousefilms en ontwikkelt tegenwoordig ook eigen content.

Nu is het concern dus nog verder verrijkt met een distributeur. En niet de minste. Cinéart, dat is opgericht in 1975, heeft kantoren in Amsterdam en Brussel. Tot de titels die zijn uitgebracht onder de Cinéart-vlag behoren Slumdog Millionaire, Amour, The Artist, The Whale en onlangs The Zone of Interest.

Mubi-CEO Efe Cakarel en Cinéart-bazen Marc Smit en Stephan De Potter kennen elkaar al zeker vijftien jaar en zullen ook na de overname blijven samenwerken. Een voorproefje daarvan hadden ze recent met de gezamenlijke bioscooprelease van Priscilla. In het verleden was er ook al sprake van onderlinge deals, waarbij Cinéart-films na bioscoopvertoning doorschoven naar Mubi.