Spoorloos 36 jaar na dato weer in de bioscoop

Spoorloos

“De angstwekkendste film die ik ooit heb gezien”, zei Stanley Kubrick ooit over Spoorloos. De psychothriller van George Sluizer won in 1988 een Gouden Kalf en kreeg vijf jaar later een Engelstalige remake (The Vanishing). Nu wordt de klassieker in gerestaureerde versie opnieuw uitgebracht in de bioscoop.

Spoorloos is gebaseerd op de roman Het gouden ei van Tim Krabbé, een evergreen op de leestlijsten van scholieren. Het verhaal gaat over Saskia, die tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk op een onbewaakt moment zomaar verdwijnt, en haar verloofde Rex, die zich wanhopig en in toenemende mate obsessief vastbijt in de zoektocht naar zijn geliefde.

Het nagelbijtend spannende scenario, opgeteld bij het superieure acteerwerk van Johanna ter Steege als Saskia en de muziek van Henny Vrienten, zorgde voor succes. Ook internationaal werd de film opgemerkt en aangemerkt als ‘Hitchcock-waardig’. Dat resulteerde in een uitnodiging uit Hollywood. In 1993 maakte Sluizer de remake The Vanishing met Kiefer Sutherland en Sandra Bullock.

De rerelease van Spoorloos past in het beleid van Eye om jaarlijks één of twee Nederlandse filmklassiekers opnieuw uit te brengen. Spoorloos is gerestaureerd in 2K en is vanaf 13 juni te zien in landelijke theaters. Op 12 juni vindt de voorpremière plaats, met de familie van de in 2014 overleden regisseur en auteur Tim Krabbé.

In het kader van de heruitbreng van Spoorloos toont Eye nog een aantal andere films van Sluizer. Het gaat om onder andere João en het mes (1972), Utz (1992) en de documentaires De lage landen (1961) en The Lonely Dorimen (1967). Op de Eye Film Player, waar op dit moment al diverse films van Sluizer beschikbaar zijn (waaronder Spoorloos), wordt vanaf juni het aanbod uitgebreid met Clair-obscur (1963), Omtrent Fantasio – de Kosmos (1969), een compilatie van Brieven (1973), Zeca (1973) en Het vlot (1973), Sweetwater Junction (1981), Red Desert Penitentiary (1985) en Dying to Go Home (1996).