Opnames Nr. 10 verstoord door diefstal camera

Alex van Warmerdam

De opnames van Nr. 10, de nieuwe film van Alex van Warmerdam, zijn net van start gegaan maar hebben nu al te maken met een vervelende tegenslag. Een camera met belangrijk beeldmateriaal is uit de auto van een crewlid gestolen, meldt distributeur Cinéart in een persbericht. Alle opnames zullen opnieuw moeten.

De diefstal vond gisteren rond 14:00 uur plaats bij een pompstation bij de Hoogte Kadijk in Amsterdam. Die ochtend had Van Warmerdam met zijn crew zogenaamde ‘rijshots’ gemaakt, ingewikkelde opnames waarin de cast wordt gefilmd in auto’s. Nadat de scènes gedraaid waren, werd de camera met de opnames opgeborgen maar de dieven hadden de set waarschijnlijk in de gaten gehouden en handelden razendsnel.

Van Warmerdam denkt dat het voorval zeker van invloed is op de voortgang van de productie. Zijn duurste productie ooit, met een budget van €4,2 miljoen, wordt zo nog duurder. En dat terwijl het laatste begrotingsgat van €200.000 nog niet gedicht was door de crowdfunding die onlangs gestart is.