Openingsweekend Inside Out 2 opluchting voor bioscoopsector

Inside Out 2

Tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal deed de Amerikaanse bioscoopsector, nog altijd de grootste ter wereld, vrezen voor terugval. Een schrikbeeld voor exploitanten die in coronatijd hun reserves hebben zien verdampen. Maar Inside Out 2 stelt nu gerust met een opbrengst van $155 miljoen in het openingsweekend. De Pixar-productie scoort daarmee de op één na beste opening van een animatiefilm ooit.

Het record staat nog altijd op naam van The Incredibles 2, dat in 2018 in het eerste draaiweekend $182 miljoen in het laatje bracht. The Super Mario Bros. Movie, die het vorig jaar zo goed deed, had een openingsweekendopbrengst van $146 miljoen. Het beste openingsweekend van 2024 kon tot nu toe op conto worden geschreven van Dune: Part Two, dat in februari goed was voor $82 miljoen.

De bioscoopsector kan het succes van Inside Out 2 goed gebruiken. In de eerste maanden van 2024 deden titels als The Fall Guy en Garfield het een stuk minder dan verwacht. ook de Mad Max-prequel Furiosa maakte de hooggespannen verwachtingen totaal niet waar. Met een opbrengst van ‘slechts’ $32 miljoen was de film typerend voor het slechtste Memorial Day-weekend in dertig jaar.

Inside Out 2 is vanaf 17 juli te zien in Nederlandse bioscopen. Naast het origineel is er ook een nagesynchroniseerde versie, Binnenstebuiten 2, met de stemmen van Peggy Vrijens, Richard Groenendijk, Marcel Hensema, Georgina Verbaan, Ellen ten Damme en Anouk Maas.