Nog nooit zo snel zeven Gouden Films

Toen ik je zag

Het is amper april en de zevende Gouden Film van 2023 is een feit. Nooit eerder werden de onderscheidingen voor Nederlandse films met meer dan 100.000 bezoekers in zo’n hoog tempo uitgedeeld. De echo van het coronaeffect en het slechte weer zullen er iets mee te maken hebben.

Vandaag werd het persbericht de wereld ingestuurd dat Toen ik je zag de grens van 100.000 bezoekers had overschreden. Daarmee is Ben Verbongs film over de romance tussen Isa Hoes en Antonie Kamerling de zevende Gouden Film van 2023. Eerder al haalden Hotel Sinestra, Knor, Faithfully Yours, Klem, Het feest van tante Rita en All Inclusive die status.

De Gouden Film bestaat sinds 2001 en werd de eerste twee jaar uitgereikt aan Nederlandse films die minimaal 75.000 bezoekers trokken. Dat duurde in 2001 en 2002 tot in september en leverde respectievelijk vijf en zes onderscheidingen op. Maar daarna ging het steeds beter met de Nederlandse film, in het bijzonder met romcoms en familiefilms, en werd de lat hoger gelegd, op 100.000 bezoekers. Vanaf 2010 liep het aantal Gouden Films standaard in de dubbele cijfers.

Het merendeel van die onderscheidingen werd gewoonlijk uitgereikt in het najaar. Dat is het seizoen zonder concurrerende zomerzon of grote voetbaltoernooien, als kinderen bezig moeten worden gehouden tijdens de herfstvakantie en stelletjes rond de kerst naar de bioscoop gaan. Maar de laatste jaren is er een verschuiving te zien naar de eerste helft van het jaar. Tot nu toe was 2020 het jaar met de hoogste score vroege Gouden Films.

Dat succes was te danken aan het algemeen toegenomen bioscoopbezoek dat een jaar daarvoor recordhoogte had bereikt. Maar vlak nadat Kruimeltje en de strijd om de goudmijn een Gouden Film kreeg, op 2 maart 2020, brak de coronapandemie uit en ging Nederland in lockdown.

Tijdens de coronapandemie werden er substantieel minder buitenlandse films uitgebracht en dat had een positief effect op Nederlandse producties. Het aandeel films van vaderlandse makelij schoot omhoog, tot 21% in 2020 en zelfs 23% in 2021 waar het gewoonlijk rond 10% ligt. Dat meer bioscoopgangers tijdens de coronaperiode Nederlandse films zijn gaan kijken, zet nu door – net als andere gewoonten die blijvend zijn veranderd tijdens die 2,5 jaar. Maar de uitzonderlijk snelle Gouden Films van 2023 kunnen ook een andere oorzaak hebben: het uitzonderlijk slechte weer. Zodra de terrassen zich weer vullen, wordt het ongetwijfeld weer lastiger om kijkers naar de donkere zaal te lokken.